Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Tuore tutkimus kertoo: Puolustusvoimat on työpaikkana houkutteleva

Julius Numminen

Puolustusvoimat menestyi hyvin tutkimus- ja konsultointiyhtiö Universumin ammattilaisille suunnatussa kyselyssä, jossa mitattiin työnantajien ihanteellisuutta. Tekniikan alan ammattilaisten keskuudessa Puolustusvoimat ylsi toisella sijalle.

Universumin toteuttama vuosittainen tutkimus työnantajien ihanteellisuudesta järjestettiin marraskuun 2021 ja lokakuun 2022 välillä. Siihen osallistui yhteensä noin 9400 työntekijää, jotka toimivat kaupallisella, teknisellä, luonnontieteellisellä, juridisella sekä IT-alalla. 

Universum Finlandin maajohtaja Mika Sallisen mukaan työnantajamielikuvia tutkinut "ammattilaiset 2022" -tutkimus toteutettiin vastanneiden kesken ikään kuin verkossa tehtävänä kyselynä.

– Tutkimuksesta tulee ilmi, mitä eri alojen ammattilaiset kulloinkin haluavat työnantajalta, ja mitä ne ajattelevat mistäkin työnantajasta. Tästä datasta voidaan muodostaa yrityksen ulkoinen työnantajakuva, Sallinen sanoo.

Puolustusvoimat sijoittui tekniikan alan kategoriassa toiseksi, IT-alan ammattilaisten kesken seitsemänneksi ja luonnontieteiden parissa työskentelevien keskuudessa yhdeksänneksi. Tekniikan alan kategoriassa Puolustusvoimien yläpuolella oli ainoastaan Kone.

– Tutkimuksen alussa vastaajat saavat listan eri työnantajista, joista valikoidaan ensin tunnistettavat työnantajat, sitten työnantajat joiden alaisuudessa työskentelemistä vastaaja voisi harkita, ja lopulta vielä viisi ihanteellista työnantajaa, Sallinen avaa. 

– 118 työnantajan joukosta Puolustusvoimat oli tekniikan alan listassa toiseksi ihanteellisin. Vastanneista 10,81 prosenttia piti Puolustusvoimia ihanteellisena työnantajana, hän jatkaa.

Maailmantilanne näkyy

Puolustusvoimien sijoitukset ovat parantuneet mittauksessa vuosittain. Vuoden 2021 mittauksiin peilaten Puolustusvoimat paranteli sijoituksiaan merkittävästi lähes joka alan työntekijöiden keskuudessa. Ainoastaan IT-kategoriassa sijoitus ei noussut vaan pysyi varsin samana, kuudennen sijan vaihtuessa seitsemänneksi. 

– Puolustusvoimat oli jo viime vuonna neljänneksi ihanteellisin työpaikka tekniikan alalla. Myös IT-alalla se on ollut vahvoilla. Puolustusvoimissa on tehty hyvää työnantajamielikuvatyötä sekä harjoitettu vahvaa viestintää, Sallinen toteaa. 

Samalla Sallinen uskoo maailmantilanteen tulevan mittauksessa esille.

– Puolustusvoimat tekee konkreettista maanturvaamista, joka koetaan juuri nyt merkityksellisemmäksi ja tärkeämmäksi kuin koskaan ennen. Tekniikan alalla myös Patria nousi seitsemän sijaa ja ylsi sijalle viisi, minkä voi nähdä saman trendin tuloksena, Sallinen sanoo.

Kelpo tuloksesta huolimatta Sallisen mukaan Puolustusvoimien työnantajamielikuvassa on edelleen parannettavaa.

– Kuten monella muullakin organisaatiolla, Puolustusvoimilla on hieman haasteita siinä, miten vahvasti ihmiseen ja kulttuuriin liitettäviä ominaisuuksia siihen liitetään työnantajana, hän sanoo.

Näitä vähän "pehmeämpiä" ominaisuuksia ovat Sallisen mukaan esimerkiksi ihmisen käsitys organisaation työilmapiiristä ja siitä, miten organisaatiossa kunnioitetaan työntekijöitä.