Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Onni Isohella

Kuvassa esitellään GST-raporttia Helsingissä.

Global strategic trends-raportista pidettiin selkeä ja avartava esitelmä.

Tulevaisuudesta kannattaa olla optimistinen – Britit esittelivät tulevaisuusraporttiaan Helsingissä

Oliver Sulkanen

Britannian puolustusministeriön alainen ajatushautomo esitteli tuoretta raporttiaan, tulevaisuuskuvia ja -teorioita median, ministeriöiden ja Puolustusvoimien edustajille 5. syyskuuta.

Tulevaisuutemme on mysteeri, joka ratkeaa vain odottamalla, mutta sitä voi aina spekuloida. Yhdistyneen Kuningaskunnan puolustusministeriön alaisena toimiva Developments, Concepts and Doctrine centre eli DCDC on siksi tutkinut tulevaisuutta vuodesta 2001, luoden Global Strategic Trends-raportin, jonka seitsemäs versio julkaistaan huhtikuussa 2024. Myös suomalaisia on osallistunut raportin tekoon, jonka takia sitä esiteltiin 5. syyskuuta Helsingissä.

Raporttia esittelemässä olleet Joachim Isacsson, Amanda Timms ja Richard Johnson,  antoivat esitelmässään kuvaa Pohjoismaista vuonna 2055. Tulevaisuudessa Pohjoismaat ovat oletettavasti monikulttuurisia ja ikääntyviä yhteiskuntia, jotka ovat keskittyneet kaupunkeihin ja ovat vahvasti digitalisoituneet. Ilmastonmuutos vaikuttaa Pohjoismaihin, jotka lämpenevät entisestään. Myös koko Eurooppa luultavasti kokee samankaltaista kehitystä, kokien sen päälle turvallisuuspoliittista painetta johtuen Ukrainan sodasta ja sen aiheuttamista muutoksista. Arktisesta alueesta tulee arviolta tärkeä kulku- ja tiedustelureitti jäiden sulaessa. Kuitenkin myös DCDC:n tutkijat muistuttavat, että tulevaisuus on epävarmaa ja siksi sen tutkimusta tehdessä voidaan arvioida huominenkin täysin väärin. 

– “Raportti on erinomainen esimerkki yhteistyöstä DCDC:n ja Suomen puolustusvoimien välillä”, toteaa raporttia esittelemässä ollut ruotsalaistaustainen Isacsson. 

Digitalisaatiota ja demografisia muutoksia

GST-raportissa tulevaisuutta arvioidaan katsomalla mahdollisia todennäköisiä ja epätodennäköisiä tulevaisuuskuvia. Moni osio keskittyy turvallisuuspoliittiseen ympäristöön ja kuinka erinäiset muutokset vaikuttavat maailmankuvaan. Raportissa arvioidaan myös tulevaisuutta muotoilevia keskeisimpiä asioita, kuten ilmastonmuutosta, demografisia muutoksia ja teknologista kehitystä sekä niiden vaikutusta turvallisuuteen ja poliittiseen tilanteeseen. Raportissa arvioidaan myös maantieteellisten alueiden kehitystä, kuten arktisen alueen, Venäjän tai koko Euroopan.