Rajavartiolaitos

Vartiolaiva Turvan partiovene upposi Keipsalon ja Lindholman saarten välisellä merialueella. Kuvan vene ei liity tapaukseen.

Vakava onnettomuus Loviisan edustalla – uponnut partiovene vei merivartijan hengen

Joakim Kullas

Juhannuspäivän iltana Loviisan edustalla uponnut Suomenlahden merivartioston partiovene vei mukanaan merivartijan hengen. Veneen sisälle jumiin jäänyt merivartija todettiin menehtyneeksi Meilahden sairaalassa.

Suomenlahden merivartioston partiovene joutui vakavaan onnettomuuteen juhannuspäivän iltana 20. kesäkuuta Loviisan edustalla Keipsalon ja Lindholman välisellä merialueella. Vartiolaiva Turvan partiovene joutui pohjakosketukseen ollessaan suorittamassa normaalia partiokierrosta. Merivartioston tiedotteen mukaan kello 22.07 sattunut pohjakosketus aiheutti runsaan vuodon veneen pohjaan ja sisään tulvinut vesi aiheutti veneen uppoamisen jättäen ainoastaan keulan näkyville.

Partiovene PV183 upposi vieden mukanaan yhden merivartijan hengen. Veneen kolmihenkisestä miehistöstä kaksi onnistui pelastautumaan, mutta yksi merivartija jäi loukkuun vedellä täyttyneen partioveneen sisälle. Paikalle saapuneet pelastajat saivat saivat jumiin jääneen henkilön lopulta ulos veneestä ja hänet kuljetettiin Rajavartiolaitoksen helikopterilla Meilahden sairaalaan, missä hänet todettiin myöhemmin menehtyneeksi. 

Pelastustehtävälle hälytettiin myöhään lauantai-iltana Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopterin lisäksi myös Suomenlahden merivartioston venepartioita sekä ensihoidon, poliisin ja pelastuslaitoksen yksiköitä. 

Onnettomuustutkintakeskuksen viestintäpäällikkö Tiina Bieber kertoo, että asiasta on aloitettu alustava tutkinta ja Otkesin tutkijat ovat matkalla onnettomuuspaikalle. 

– Tämä vaatii turvallisuuden vuoksi aina hiukan valmistelua, mutta toistaiseksi näyttää siltä, että tänään ollaan menossa. Myös viranomaisyhteistyötä on tarjottu hyvin auliisti, että päästään paikalle, Bieber kommentoi. 

Viestintäpäällikkö Bieberin mukaan alustava tutkinta on vielä alkuvaiheessa.

– Menemme selvittämään mitä on tapahtunut ja miten, sekä kuulemme asianosaisia. Näiden tietojen perusteella tulee eteen se, käynnistämmekö varsinaisen tutkinnan, Bieber linjaa. 

Tällä hetkellä onnettomuuspaikalla toimii ainakin Rajavartiolaitoksen viranomaisia, merivartiosto sekä poliisin yksiköitä, joiden kanssa Onnettomuustutkintakeskus on käynyt alustavaa keskustelua. Bieberin mukaan päätös varsinaisen tutkinnan käynnistymisestä on yleensä pyritty tekemään muutaman päivän sisällä, jolloin asiasta on tarkoitus tiedottaa lisää. 

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentajan Mikko Simolan mukaan asiasta ei tiedoteta tässä vaiheessa enempää, sillä tutkinta on vasta käynnistymässä. Helsingin Meripelastusyhdistys nosti sunnuntaiaamuna lipun puolitankoon onnettomuuden johdosta. Tulli, Suomenlahden merivartiosto, Merivoimat, lukuisat poliisilaitokset sekä sisäministeri Maria Ohisalo ovat esittäneet suruvalittelunsa tapauksesta.