Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Toimittaja tekee työtä karanteenin kaltaisissa olosuhteissakin

Pahentunut koronatilanne Puolustusvoimissa on osoittanut, että nopeastikin muuttuviin tilanteisiin voidaan sopeutua.

Puolustusvoimat on tiedottanut viime päivien aikana lisääntyneistä koronatapausten määristä. Muun yhteiskunnan koronatapausten nousu heijastuu myös Puolustusvoimiin.
 
Tapausmäärien nousu ei näy kuitenkaan ainoastaan tilastoina tiedotteissa, vaan myös tavallisessa arjessa varuskuntien sisällä. 
 
Tilanteen äkillinen muuttuminen ei olisi voinut osua pahempaan saumaan; vasta vähän aikaa ennen tilanteen heikentymistä uudet alokkaat aloittivat palveluksensa ja uudet varusmiesjohtajat ottivat ohjat käsiinsä. 
 
Vielä vuodenvaihteessa tilanne näytti hyvältä. Maavoimien uusi komentaja vakuutteli, että uudet alokkaat otetaan vastaan koronaturvallisesti. Uskoin tämän silloin ja uskon sen vieläkin.
 
Kaikki voitava on varmasti tehty sen eteen, että palveluksen aloittaminen olisi mahdollisimman turvallista ja jouhevaa uusille alokkaille. Uusia ohjeistuksia on annettu ja rajoitusten purkaminen keskeytettiin.
 
Viimeisen parin vuoden aikana suurin osa on tottunut ohjeistuksia noudattamaan. Jo kouluissa on tavattu pitää maskeja päällä ja huolellisuutta on korostettu. Tässä vaiheessa kahden vuoden aikana tekemäämme työtä ei kannata heittää hukkaan. Huolellisuus palkitaan ennemmin tai myöhemmin.
 
Poikkeustilanne on tullut erittäinkin tutuksi. Viime päivien kokemuksella on voinut todeta, että toimittajan työt sujuvat eristyksen kaltaisissa olosuhteissakin. Hienot toimistopuitteet eivät tee työtulosta.
 
Koronatilanne yleisemmin on vaatinut koko Puolustusvoimilta sopeutumista. Toimittajasta uuteen alokkaaseen tilanne on sama. Muutokseen sopeutuminen on osoittanut, että jokainen meistä voi venyä. Tätä resilienssiä tarvitaan koko yhteiskunnan laajuisesti.
 
Poikkeusolot ovat saaneet useat meistä ylittämään itsemme monin tavoin. Samoja kokemuksia tulee varmasti myös palveluksen aikana: pitkä marssi olikin mahdollinen ja merivesi ei ollutkaan niin kylmää. Kannustan ylittämään odotuksia muuallakin: opiskeluissa ja työelämässä.
 
Koronatilanteen kehittymisestä tuskin kovin monellakaan on tietoa, mutta sen kuitenkin tiedämme, että aluevaalit ovat meneillään. Myös varuskunnissa voi äänestää. Toivonkin, että jokainen on voinut äänestää 23. tammikuuta mennessä, poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta.