Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eeli Gröhn

Kuvassa mukesin työntekijä lajittelemassa astioita linjastolla.

Metalliset mukit kerätään tarjottimilta käsin.

Maailmanluokan muonituskeskuksessa tiskaamisen hoitaa robotti

Onni Isohella

Kainuun prikaatin varuskuntaravintolan suurremontti toi mukanaan robotiikkaa, aurinkopaneeleja ja energiatehokkuutta.

Puolustuskiinteistöt remontoi Kainuun prikaatin varuskuntaravintolan Hoikankankaan varuskunnassa vastaamaan paremmin varusmiesten ravitsemisen tarpeita.

1960-luvulla rakennettu suojeltu betonirakennus tarjoaa nyt modernit tilat Kainuun prikaatin varusmiesten ja henkilökunnan ruokailulle. 

Uudistuksessa ravintolasta tehtiin energiatehokkaampi, katolle lisättiin aurinkovoimala, alakertaan rakennettiin moderneja säilytys- sekä lastausalueita ja alakertaan asennettiin uusi astianpalautuslinjasto. 

Astioiden lajittelu toimii imukupeilla. Kuva: Eeli Gröhn

Uusi linjasto toimii robotiikalla, ja suurin osa tiskaamisen fyysisestä työstä on koneellistettu. Lautaset ja tarjottimet kulkevat liukuhihnoilla, joilta imukupein varustetut robotit nostavat ne astiakärryihin. Aterimet kerätään talteen magneeteilla.

Peltimukit kuitenkin noukitaan vielä käsin, koska niiden muoto kahvoineen on ravintolapäälikkö Jani Nevalaisen mukaan liian monimutkainen robotiikalle. 

– Uusi linjasto on ainoa laatuaan pohjoismaissa, Nevalainen kertoo.

Kajaanin varuskuntaravintola tarjoaa päivittäin neljä ateriaa noin 2 500 varusmiehelle ja henkilöstön jäsenelle. Astialinjasto ja ilmanpaineella toimiva biojätteen keräysjärjestelmä sujuvoittavat ravintolan toimintaa.

Rakennushanke kesti vuoden 2021 keväästä kesäkuuhun 2023 asti ja sen pääurakoitsijana toimi RPK Rakennus Kemppainen Oy. Kokonaiskustannukset olivat noin 11 miljoonaa euroa.

Nevalaisen mukaan suuri haaste peruskorjauksessa oli ravintolan auki pitäminen peruskorjauksen ajan. Kuitenkin vuoden 2023 kesän saapumiserän varusmiehiä korpraali Taita Okrundilta ja alikersantti Niko Tuomelta kysyttäessä he eivät omien sanojensa mukaan edes "tienneet koko uudistuksesta". 

Kainuun prikaatin varusmiestoimikunnan varapuheenjohtaja alikersantti Jose Ojala kuitenkin avaa, että suurin osa korjauksista tehtiin ennen nykyisten varusmiesten astumista palvelukseen. 

Nyt palveluksessa olevien henkilöiden aikana tehdyistä työvaiheista ainoa asiakkaalle näkyvä uudistus on ollut uusi maitolinjasto. 

Hoikankankaan kasarmialue on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Museovirasto oli mukana perusparannushankkeessa. 

Puolustuskiinteistöt suunnittelee yhdessä Leijona Cateringin kanssa seuraavaa varuskuntaravintolan uudistusta Rissalan tukikohtaan. Leijona Cateringin asiakkuuspäällikön Jarmo Kunnarin mukaan varuskuntaravintoloiden kunnostukset suunnitellaan laitekannan, rakennuksen kunnon ja tulevaisuuden näkymien sekä muiden uudistukseen vaikuttavien seikkojen perusteella.