Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Santeri Väänänen

Tykkimies Riia Seppälä on viihtynyt Niinisalon maastossa mallikkaasti.

Tiivis koulutus hioo polun johtajakoulutukseen

Toni Keränen

Tiiviissä koulutustahdissa taistelijan perusoppeja keräävä tykkimies Riia Seppälä tähtää palveluksessaan johtajatehtäviin. Vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaminen ja osallistuminen siten maanpuolustustyöhön oli itsestäänselvyys isosiskon jalanjäljissä.

Tykkimies Riia Seppälä / Porin prikaati, Niinisalo / 1. patteri / TJ 297

"Palveluksen ensimmäiset viikot ovat menneet todella hyvin. Olen viihtynyt niin metsässä kuin kaikissa muissakin tehtävissä sekä kuri, joka täällä vallitsee, on ollut hyvä kokemus. 

Parhaiksi harjoituksiksi tähän mennessä nostaisin päivät ampumaradalla sekä hyökkäys- ja puolustusammunnat paukkupatruunoilla. Polttotaisteluradalle mentäessä jännitti kovasti, etenkin palavaan metsään mentäessä. Kun kaikki toimintaohjeet kerrotaan tarkasti ja selkeästi, ei siinäkään ollut mitään hätää.

Isosiskoni suoritti vapaaehtoisen asepalveluksen neljä vuotta sitten Niinisalossa, josta lähtien olen itse ollut kiinnostunut suorittamaan asepalveluksen. Haluan kantaa vastuuta maanpuolustuksesta ja minulla on oikeus osallistua siihen vapaaehtoisen asepalveluksen kautta.

Olen kotoisin Hämeenkyröstä, joten valintatilaisuudessa palveluspaikaksi päätettiin välittömästi lähimpänä ollut Niinisalo. Varuskunta oli tuttu paikka, sillä neljä vuotta sitten kävin kiitettävän usein kuluttamassa sotilaskodin penkkejä ja nyt vihdoin pääsin itsekin porttien sisäpuolelle.

Alokas- ja koulutushaarajakson viikko-ohjelmat ovat olleet todella tiiviitä. Joka päivä on ollut tekemistä niin paljon, että jokainen on puhki illalla. Vapaa-aikana ei ole jaksanut enää lähteä lenkille tai tekemään henkilökohtaista huoltoa. Vaikka siviilissä on tottunut urheilemaan ja liikkumaan säännöllisesti, intti on ollut eri tavalla fyysisesti raskasta.

Liikunnasta on ollut hyötyä raskaan kuormituksen kestämisessä. Myös musikaalisesta siviilitaustasta ja rytmitajusta on ollut hyötyä marssiessa tahdissa. Kun marssitaan oikeaan tahtiin, se myös näyttää nätiltä.

Tavoitteenani on päästä johtajakoulutukseen. Haluaisin mielelläni suorittaa nykyisen yksikköni, 1. patterin tuliasema-aliupseerikurssin. 

Se, mitä aion tehdä intin jälkeen, on hyvä kysymys. Jos täältä ehdotetaan työpaikkaa, niin voi olla, että jään tänne. Vaihtoehtoisesti olen miettinyt ensihoitajan työtä tai jotain vastaavaa, jossa saan olla ihmisten kanssa tekemisissä ja toimia vastuutehtävissä."