Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Patrik Vuori

Kuvassa The Jazz Ambassadorien trumpetisti

Sujuvaa esitystä varten pitää lämmitellä huolellisesti.

The Jazz Ambassadors toi Haminaan sotilaallista reippautta ja jazzin riemua

Santeri Kuusela

Hamina Tattoo -tapahtuman polkaisi käyntiin mahtipontinen big band -kokoonpano.

Päiväisen sateen jälkeiset pisarat valuvat vielä varovasti kiemurrellen Haminan Bastionin telttakankaalla. Entisen linnoituksen kasemattien uumenista astelee esiin joukko ihmisiä. Mustien takkien reunoja seuraa kultainen ääriviiva.

Jännittyneet sormet takertuvat tiukasti mutkittelevan messingin varteen. Tummansiniset prässätyt housut asettuvat lavalle. Yleisön nähtyä kasautunut jännitys purkautuu ja muuttuu leveiksi hymyiksi.

Yhtäaikaisesti lavan valoissa säihkyvät puhaltimet nousevat soittajien huulille. Linnakkeen seinillä kajahtelee sotilasmusiikkia parhaimmillaan. Syvän basson aaltoihin ja trumpettien sointuihin ei voi olla sukeltamatta mukaan.

The US Army Field Band aloitti Hamina Tattoo-viikon mahtipontisesti The Jazz Ambassadors -kokoonpanon tarjoilemana. Räikeät aplodit ja hymysuiset kuuntelijat vakuuttavat, että pitkä harjoittelu ei ole ollut turhaa.

Kovan harjoittelun tulos

Räväkkä sade ryhtyy rummuttamaan Bastionin telttakatosta. Rytmikkään sateen rikkoo hento trumpetin ääni. Puhallinsoittajat lämmittelevät illan näytöstä varten.

The US Army Field Band saapui Haminaan tarjoilemaan täyden kattauksen sotilasmusiikkia. Jazzin sanansaattajat pitävät huolen, että mahdollisimman moni saa nauttia improvisaation höystämästä musiikista.

– Kaikkiin vetoavan esityksen kokoaminen vaatii paljon työtä, harjoittelua ja erityisen paljon keskittymistä, kertoo Jazz Ambassadorien kapelimestari, erikoisupseeri Alexander Davis

Lavan läheisyys täyttyy rumpujen säätäjistä ja pianonvirittäjistä. Illan avajaisshow häämöttää. Soittimet on saatava vireeseen.

– Olemme valmistautuneet Haminaa varten helmikuusta lähtien. Erityistä on ollut harjoitella loppuviikon marssishow'ta varten, Davis muistelee.

Jazziin keskittyvä Big band -kokoonpano on tottunut kiertämään erilaisissa tapahtumissa Yhdysvalloissa, mutta näin suuret Tattoo-tapahtumat ovat osalle jäsenistä uusi kokemus. Varsinkin usein lavalla esiintyville marssikuvioiden opettelu on ollut mielenkiintoista.

– Odotamme innostunutta vastaanottoa, koska energinen yleisö saa bändinkin soittamaan riemukkaammin, hän toteaa.

Davis antaa harjoituksen päätteeksi bändilleen viimeisen puheen.

– Tällainen tapahtuma tulee eteenne ehkä vain kerran elämässänne. Menkää nauttimaan, pitämään hauskaa ja tekemään uusia ystäviä. Ennen kaikkea iloitsemaan musiikista, hän painottaa.

Esityksessä vuorotteli koko big band -kokoonpano, solistivetoinen kokonaisuus ja perinteisen kokoinen jazz-ryhmä. Kuva: Patrik Vuori

Yleisön armoilla

Soittajat lämmittelevät yleisöä, kun leijailevia nuotteja aistii vielä yksi juhlapukuinen henkilö. Lavan takana yleisön eteen astumista odottaa kokoonpanon uusin lisäys, solisti ylikersantti Emily Perkins.

– Avajaiskonsertissa esiintyminen tuo kovat paineet. Olen kuitenkin innoissani, että saimme aloittaa mahtavat ja jännittävän Tattoo-viikon, Perkins toteaa.

Perkins astuu varmoin askelin lavalle mikkiä kädessään puristaen.

– Yleisön nähdessä olen aina niin tunteiden täyttämä. Yritän olla hymyilemättä liikaa, etten näytä kahjolta, hän naurahtaa.

Muutaman taidonnäytteen jälkeen yleisö vastaa raikuvin aplodein. Perkinsin kasvoilta voi lukea kuinka mahtavaa on saada esiintyä yleisölle, joka arvostaa näkemäänsä ja kuulemaansa.

The Jazz Ambassadorit täten onnistuivat tehtävässään. Heidän tarkoitus on yhdistää ihmiset sotilasmusiikkiin ja levittää sen ilosanomaa.

– Parhaita tunteita maailmassa on onnistua jakamaan jazzin rakkautta muille. Tärkeintä tehtävässämme on ihmisten yhdistäminen musiikkiin, Perkins kollaa.

Ammattilaisten kokoonpano

Moni saattaa ajatella, että sotilasmusiikki on säännönmukaista särmää marssimusiikkia, jota soittaa ilmeettömät sotilaat. Todellisuudessa sotilasmusiikki on äärimmäisen vapaata.

– Yksikkömme tehtävä on yhdistää ihmiset armeijaan musiikin avulla, kontrabasisti vääpeli Hamilton Price kertoo.

Jazz Ambassadorit ovat sotilaita, jotka seuraavat sääntöjä yhtä tarkasti kuin suomalaiset varusmiehetkin. Musiikin saralla heillä taas on vapaus heittäytyä jazzin luovuuden aalloille.

Inspiroiva sotilasmusiikki on vuosien kokemuksen tulosta. Bändi koostuu joukosta alansa ammattilaisia esimerkiksi bassotaituri Pricesta, jota musiikki on yhdistäny jo 25 vuotta.

– Olen soittanut musiikkia pitkään. Välillä tuntuu, että on helpompi ilmaista itseään soittaen kuin puhuen, hän hymähtää.

Pricen mielestä on hienoa, miten on mahdollista esittää sotilasmusiikkia näinkin laajoille yleisölle.

– Jazzia soittaessa on tietynlainen vapaus. Soittaessa testailen kuinka pitkälle voin viedä musiikin. Uuden yleisön tavoittaminen on aina tietynlainen koe soittajalle, Price kuvailee.

Tattoo yhdistää

Lopulta yleisön aplodit lakkaavat. Bändi kiittää ja astuu pois lavalta. Saksofonisti vääpeli Michael Chamberlin huokaisee vihdoin helpotuksesta.

– Ajoittain soittaminen voi olla vaativaa. Tänään kaikki olivat hyvin valmistautuneita. Yleisö oli taivaallinen, joten olen onnellinen show'n kulusta, Chamberlin kiittää.

Tattoossa soittaminen on vain pieni osa kokemusta. Tapahtumassa pääsee kokemaan muutakin kuin ystäviesi kanssa soittamista. Viikon aikana pääsee kohtaamaan satoja muusikkoja ja musiikin ystäviä.

– Ehdin kävellä Haminassa. Viikon aikana aion oppia suomesta ja kulttuuristanne mahdollisimman paljon, hän toteaa.

Tattoo-viikolla soittokuntia ympäri Suomea ja maailmaa saapuvat Haminaan näyttämään parastaan. Paraateissa ja jännittävissä marssishow'ssa pääsee näkemään maailman parhaiden sotilassoittajien taidonnäytteitä.