Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Laura Linna

Kuvassa RFA Mounts Bay -maihinnousutukialus Hangon edustalla.

RFA Mounts Bay -maihinnousutukialus on 176,6 metriä pitkä ja 26,4 metriä leveä, joten aluksen operointi Suomen saaristossa vaatii huolellista suunnittelua.

"Täytyy harjoitella siten, miten taistelee" – Brittiläinen maihinnousutukialus Mounts Bay liikuttaa tehokkaasti joukkoja Suomenlahdella

Felix Rahiala

Freezing Winds 23 -harjoitus opettaa brittejä toimimaan Suomenlahden haastavissa olosuhteissa, sanoo Joint Expeditionary Force -yhteistyön suunnittelupäällikkö, eversti Kevin Latchman.

Freezing Winds 23 -harjoitukseen osallistuvassa RFA Mounts Bay -maihinnousutukialuksessa ei heti huomaa olevansa sotalaivan sisällä. Käytävät ovat mukavan leveät verrattuna moneen sotilaskäytössä olevaan alukseen, ja tunnelma sisällä muistuttaa muutenkin kaupallista laivaa.

Sisälle mahtuu mukavasti 356 henkilöä, mutta parhaimmillaan ylitäytöllä jopa 700. Miehistöä aluksella on 77, joista kaikki ovat siviilejä.

Mounts Bayn sisään voi ajaa pienemmällä aluksella, kuten Puolustusvoimien Jehu-maihinnousuveneellä. Kyytiin mahtuu myös erilaisia ajoneuvoja. Esimerkiksi taistelupanssarivaunuja sisälle mahtuisi jopa 24 kappaletta. Kannelle pystyy laskeutumaan helikoptereilla.


Eversti Kevin Latchman pitää Freezing Winds -harjoitusta tärkeänä. Kuva: Laura Linna

Joukkojen kuljettamiseen erikoistunut alus

Mounts Bay tukee maihinnousua tekeviä joukkoja. JEF-yhteistyön suunnittelupäällikkö, brittiläinen eversti Kevin Latchman pitää aluksen kykyä kuljettaa yli 300 taistelijaa merkittävänä suorituskykynä.

– Alus on suunniteltu operoimaan maan ja meren välillä. Se kuljettaa joukkoja erilaisiin maalla toteutettaviin operaatioihin, Latchman korostaa.

Aluksen osallistuminen Freezing Winds -harjoitukseen osoittaa hänen mukaansa Iso-Britannian sitoutuneisuutta Suomen puolustamiseen.

Latchman tunnistaa Suomen saariston ja ympäristön erityispiirteiden tarjoamat haasteet, mutta hahmottaa harjoittelun hyödyt kirkkaasti.

– Haastavassa ympäristössä operointi kehittyy ainoastaan harjoittelemalla kyseisessä ympäristössä. Täytyy harjoitella siten, miten taistelee, Latchman kiteyttää. 

Alus operoi maailman merillä

Alus on osa Royal Fleet Auxiliary -laivuetta, jonka rooli on tarjota logistista ja operationaalista tukea Yhdistyneen kuningaskunnan merivoimille sekä merijalkaväelle.

– Alus on aina valmiudessa vastaamaan kriiseihin ympäri maailman, Latchman avaa. 

Tehtävät voivat liittyä esimerkiksi sodankäyntiin, piratismin vastaisiin operaatioihin, humanitaariseen apuun, katastrofiapuun, ja huumeiden vastaisiin operaatioihin. 

Freezing Winds 23 -harjoitukseen osallistuu noin 30 taistelualusta, huolto- ja tukialuksia sekä kuljetusveneitä yhdessä rannikko- ja maajoukkojen kanssa. Harjoitus kokoaa yhteen yli 4 000 henkilöä Suomenlahdelle. Harjoitus päättyy perjantaina 1. joulukuuta.

Kyseessä on ensimmäinen Suomen johtama, laaja kansainvälinen merisotaharjoitus. Iso-Britannian lisäksi mukana on runsaasti liittolaisia. Myös Ruotsin merivoimat ovat kumppanimaana mukana.



Isolle alukselle Suomenlahti on haastava ympäristö. Kuva: Laura Linna