Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskar von Essen

Varusmiehet pesevät käsiään.

Tautien ehkäisemiseksi varusmiehet pesevät käsiään.

Tavallista voimakkaampi adenovirus kaataa yhä varusmiehiä – Santahaminassa, Dragsvikissä ja Vekaranjärvellä paljon potilaita

Santeri Kuusela

Vuosittainen adenovirus kiihtyy suurimmissa varuskunnissa. Paikoittain epidemia on kuitenkin jo hoideltu.

Varuskunnissa on taas se aika vuodesta, kun moni taistelija tarttuu rynnäkkökiväärin sijaan nenäliinaan ja särkylääkkeeseen. Vuosittainen virusaalto on tavoittanut suurimmat varuskunnat. Hengitystieinfektioita aiheuttava adenovirus hidastaa monen taistelijan etenemistä.

Kenttälääkinnän palveluyksikön apulaisjohtaja, hallintoylilääkäri ja lääkintäkapteeniluutnantti Richard Lundellin mukaan ärhäkän adenoviruksen leviäminen näkyy parhaiten terveysasemille ilmoittautuneiden määrissä.

Adenovirus on vuosittain varuskuntia piinaava virustauti. Tyypillisesti adenovirusinfektio ilmenee kurkkukipuna, nuhana tai  kuumeena. Normaalisti adenoviruksen oireet ovat lieviä. Varusmiehiin on kuitenkin osunut uusi adenoviruksen tyyppi.

– Adenovirus on ollut voimakasoireisempaa kuin tavallisesti, Lundell kertoo.

Varuskuntia kiertävä adenovirustyyppi aiheuttaa normaalia voimakkaampia oireita. Osassa varuskunnista on turvauduttu koti- ja sairaalahoitoon. Muutamissa tapauksissa on jouduttu turvautumaan tehohoitoon.

Rokotusta tai lääkitystä adenovirukselle ei jaeta. 

Virus jatkaa leviämistään

Tuoreimmat havainnot adenoviruksesta löytyvät Dragsvikistä, Santahaminasta ja Vekaranjärveltä. Näissä paikoissa on ilmennyt adenovirusinfektioita, ja terveyskeskusten vastaanotot ovat täyttyneet varusmiehistä. 

Osassa varuskunnissa adenoepidemia on saatu jo taltutettua. Esimerkiksi Upinniemessä tilanne on saatu jo hallintaan.

– Jossain paikoissa tartunnat ovat kasvussa ja jossain hiipumassa, Lundell kertoo.

Adenovirus on tällä hetkellä rantautuneena Santahaminaan. Kaartinjääkärit elävät parhaillaan epidemian aallonharjalla. Terveysasemalle ilmoittautuu päivittäin parhaimmillaan yli 100 varusmiestä. Sairastuneiden joukosta on varmistettu jo 30 adenovirustapausta. Kotihoidon piirissä on lähes 100 varusmiestä, ja sairaalahoitoon on päätynyt kymmenen potilasta, joista kaksi on käynyt teho-osastolla hoidettavana.

Muissa varuskunnissa ei voida vielä sanoa epidemian alkaneen. Vekaranjärvellä terveysaseman vastaanotto kerää päivittäin yli 200 ilmoittautunutta. Suurista sairastuneiden määrästä huolimatta adenovirustapauksia on löytynyt rajatusti.

Kaikkiin varuskuntiin adenovirus ei ole onneksi vielä ennättänyt. Tauti on kuitenkin valtakunnallinen, sillä yksittäisiä tartuntoja löytyy ympäri Suomea.

– Olemme epidemian keskivaiheessa, Lundell valaisee.


Epidemian keskellä

Epidemiat hidastavat varuskuntien toimintaa. Varuskuntien on varauduttava kaikenlaisiin tartuntatauteihin, jotta arki rullaa kasarmeillakin.

– Jokaisella varuskunnalla on suunnitelma tartuntatauteja varten, Lundell paljastaa.

Adenoviruksen valtaamissa varuskunnissa on aloitettu potilaiden eristäminen omiin ryhmiin. Sairaille painotetaan henkilökohtaisen hygienian tärkeyttä. Käsien pesua tehostetaan. Toimilla ehkäistään taudin leviämistä yksiköiden välillä.

Korona-aika on valmistanut varuskuntia taistelemaan tartuntatauteja vastaan. Adenoviruksen eroista huolimatta toimet ovat tuottaneet tulosta ja toistaiseksi vakavilta sairastumisilta on vältytty ja epidemia on pidetty hallinnassa.

– Adeno tarttuu herkästi sekä pitkä itämisaika tuo haasteensa, Lundell avaa.

Vastaanotoille astelee päivittäin sadoittain varusmiehiä. THL on Puolustusvoimien kanssa yhteistyössä adenovirusepäilyiden testaamisessa.