Taustaa: Tuhoisin onnettomuus neljännesvuosisataan
Raaseporissa tapahtui tuhoisin varusmiesten kuolemaan johtanut onnettomuus 26 vuoteen. Vuonna 1991 seitsemän Karjalan prikaatin varusmiestä hukkui miehistönkuljetusvaunun upotessa vesistönylityksessä Saimaalla Taipalsaarella.
Raaseporissa sattuneen onnettomuuden lisäksi tällä vuosituhannella on tapahtunut neljä varusmiehen tai reserviläisen kuolemaan johtanutta onnettomuutta palveluksen aikana.
Lokakuussa 2016 yksi reserviläinen kuoli kriisinhallintakoulutuksessa jäätyään panssaroidun Pasi-miehistönkuljetusajoneuvon alle Porin prikaatissa Säkylässä. Uhri kompastui jalkoihinsa ja kaatui ajoneuvon oikean pyörälinjan alle.
Joulukuussa 2015 yksi varusmies kuoli ampumaharjoituksessa Hangon Syndalenissa. Merisotakoulun pimeätaisteluammunnassa upseerioppilas luuli toista upseerioppilasta maaliksi ja ampui häntä kylkeen valonvahvistimella varustetulla rynnäkkökiväärillä.
Onnettomuus johtui heijasteaineella merkittyjen maalien ja kiiluvaloilla merkittyjen taistelijoiden samankaltaisuudesta pimeässä. Käytetyn valonvahvistimen toiminnasta joukolle ei ollut kehittynyt rutiinia. Lisäksi onnettomuuspaikalla oli niin pimeää, että valonvahvistimen suorituskyky heikkeni.
Onnettomuuden seurauksena neljä henkilöä sai syytteen palvelusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Syytetyistä kolme on kantahenkilökuntaan kuuluvia ja yksi varusmies. Onnettomuustutkintakeskuksen raportin mukaan taisteluammunta oli lisäksi joukolle liian vaativa.
Joulukuussa 2005 yksi varusmies menehtyi ja viisi loukkaantui vakavasti raskaan kranaatinheittimen ammunnassa tapahtuneessa onnettomuudessa Rovajärven ampuma-alueella. Menossa oli tykistön ja kranaatinheittimistön sota- ja ampumaharjoitus.
Heitinryhmän tehtävänä oli ampua 120 mm kranaatinheittimellä yhdeksän kranaattia minuutin aikana. Kuusi ensimmäistä kranaattia ryhmä ampui ongelmitta, mutta sen jälkeen kranaatinheitin hajosi kappaleiksi ja räjähti. Yksi heitinryhmän jäsenistä selvisi ilman vammoja.
Maaliskuussa 2001 Kaartin jääkärirykmentin kertausharjoitusten yhteydessä Niinisalossa yksi reserviläinen kuoli ja toinen loukkaantui taisteluammunnoissa neuvostoliittolaisvalmisteisen 30 millin AGS-17-kranaattikonekiväärin ammuksen räjähtäessä 15 metrin päässä olleessa puussa. Räjähdyksen myötä kranaatin sirpaleita lensi takaisin tulosuuntaan, joista yksi osui lataajana toiminutta reserviläistä päähän.
Pääsyitä tapaukseen olivat käytetty asejärjestelmä, varomääräysten tulkinnanvaraisuus sekä koulutukseen nähden liian vaativa ammunta.
Turman seurauksena kolme henkilöä sai syytteen kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta sekä kaksi henkilöä tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta.
Tasoristeysonnettomuuksia tänä vuonna 19
Tämän vuoden lokakuun 18. päivään mennessä on tapahtunut 19 tasoristeysonnettomuutta, joissa on kuollut yhteensä kuusi ihmistä, kertoo Liikennevirasto. Niistä 16 tapahtui valtion rataverkolla ja kolme yksityisraiteilla.
Liikennevirasto seuraa tasoristeysonnettomuuksien määrää osana rautatieliikenteen turvallisuusseurantaa. Tietoja onnettomuuksista saadaan rataliikennekeskuksen ilmoituksista ja Liikenneviraston eri järjestelmistä, rautatieoperaattoreilta sekä Liikenteen turvallisuusvirastolta.
2010-luvulla onnettomuuksia on ollut vuosittain noin 30. Poikkeus oli vuosi 2012, jolloin tapahtui 51 tasoristeysonnettomuutta. Tasoristeysonnettomuuksista aiheutuneita kuolemia on ollut 2010-luvulla alle kymmenen vuosittain.