Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tarkkana verkossa!

Lisääntyvään informaatiovaikuttamiseen voi ja pitää varautua.

Olemme seuranneet viimeisen reilun kuukauden aikana mielenkiintoisia tapahtumia maailmalla. Nykyaikainen tekniikka on mahdollistanut sen, että saamme koko ajan tietoa maailmalla tapahtuvista asioista reaaliajassa. Kuitenkin se myös tarjoaa alustan kyseenalaiselle toiminnalle.

Suojelupoliisi (Supo) järjesti tiistaina 29.3. tiedotustilaisuuden, jossa käsiteltiin pääsääntöisesti informaatiovaikuttamista ja ulkomaalaisia vakoojia Suomessa. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari totesi, että Suomessa toimii kymmeniä ulkomaalaisia tiedustelu-upseereita diplomaattistatuksen tai peiteammattien, kuten toimittaja, turvin. Heitä on tällä hetkellä yhtäläinen määrä Suomessa kuin kylmän sodan aikana.

Pelttari vahvisti, että vakoilutoimintaa harrastavat pääosin Venäjän ja Kiinan vakoojat. Tämä ennakoi vahvasti, että tulevien kuukausien aikana valtiojohtoon ja Suomen kansalaisiin tullaan kohdistamaan laajaa informaatiovaikuttamista. Tulevien kuukausien aikana eduskunnan asialistalta löytyy esimerkiksi Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys. 

Suojelupoliisi pitääkin todennäköisenä, että Suomeen tulee kohdistumaan todennäköisesti erimuotoisia kyberiskuja yhteiskunnan kriittiseen infrastruktuuriin, kuten esimerkiksi pankkeihin. Myös laajempi informaatiovaikuttaminen eri muodoissaan lisääntynee etenkin Venäjän toimesta, mahdollisesti kun eduskunta rupeaa käsittelemään ulko- ja turvallisuuspoliittista ajankohtaisselontekoa, jonka pitäisi valmistua näillä näppäimillä ennen pääsiäistä. Pelttari kuitenkin toteaa, että Venäjän resurssit ovat tällä hetkellä kiinni Ukrainassa, eikä Venäjän toiminnassa ole havaittu sen ihmeellisempiä muutoksia.

Ymmärrys siitä, että lähiaikoina entistä mittavampi informaatiovaikuttaminen Venäjän – miksei muidenkin tahojen – toimesta saattaa olla todellisuutta, on varautumisen a ja o. Tämä on aina syytä pitää mielessä.

Hyvät lukijat, aina kun näette internetissä jotain, mikä ei kuulosta oikealta, muistakaa lähdekriittisyys. Tarkistakaa sanojan tausta, miettikää mitkä ovat sanojan motiivit ja tärkeimpänä – varmistakaa väitteiden faktat. Tällä tavalla pääsee pitkälle!