Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskari Aumo

Kuvassa meklari huutokauppaamassa tavaraa yleisölle.

Huutokauppa keräsi paljon kiinnostunutta yleisöä paikalle.

Tampereella huudettiin Puolustusvoimien poistetusta tavarasta

Juho Käki

Tampereen Kalkussa järjestetty Puolustusvoimien käytöstä poistetun materiaalin huutokauppa herätti kiinnostusta tuttuun tapaan. Huutokaupan pitkät perinteet jatkuvat Nato-jäsenyyden jälkeenkin.

Millogin järjestämä Puolustusvoimien hylkäämän materiaalin huutokauppa pidettiin kuluneella viikolla Tampereella. Huudettavana oli yli 500 erilaista kohdetta ilman pohjahintoja. Kohteet käsittivät kaikenlaista käytöstä poistettua tavaraa aina moottorisahoista telakuorma-autoihin.

Huutokaupan meklarina toimiva Millogin jälkikäsittelyn logistiikkapäällikkö Petri Lundelin kertoo olleensa mukana huutokaupassa 2000-luvun alusta alkaen. Vastuu huutokaupan järjestämisestä siirtyi Lundelinille viime vuonna huutokaupan pitkäaikaisen meklarin Heikki Välimäen jäätyä eläkkeelle.

Huutokaupan perinteet Puolustusvoimissa ovat pitkät, ensimmäistä kertaa se järjestettiin jo vuonna 1944. Millog on vastannut huutokaupan järjestämisestä vuodesta 2009 alkaen kertoo Lundelin.

Huutokaupattavat tuotteet ovat Puolustusvoimilta Millogille jälkikäsittelyyn siirtyneitä käytöstä poistettuja tavaroita. Huutokaupan tuotto tilitetään kokonaisuudessaan Puolustusvoimille, kertoo Lundelin. 

Petri Lundelinille tuli tänä vuonna täyteen 23-vuotta Huutokaupassa. Kuva: Oskari Aumo

Keräilijän paratiisi

Lundelinin mukaan huutokaupassa on myytävänä pääasiassa korjaamo- ja autotarvikkeita, kuten renkaita ja varaosia. Lähtökohtaisesti myytävä tavara on käytettyä, mutta välillä joukosta voi löytyä esimerkiksi uusia varaosia tai vaikka pyykinpesukone, Lundelin kertoo.

Mielenkiintoa huutokaupassa herättävät etenkin erilaiset ajoneuvot. Tämän kertaisesta huutokaupasta Lundelin nostaa esille moottoripyörät, telakuorma-autot, MB- merkkisen ison työkoneen ja Toyota Land Cruiser -maastoauton. Myös sähköaggregaatit käyvät tänä päivänä hyvin kaupaksi, kertoo Lundelin.

– Koskaan me ei tiedetä kuin vähän ennen huutokauppaa mitä meillä on myynnissä, koska se prosessi on niin pitkä. Sitten kun julkaisemme listan Huutokaupat.comiin niin tiedetään mitä saadaan myydä, avaa Lundelin huutokaupan järjestelyjä.

Huutokauppakävijät ovat suurelta osin vakikävijöitä, jotka käyvät huutokaupassa vuodesta toiseen, osa kävijöistä jo toisessa sukupolvessa, kertoo Lundelin. Tyypillinen asiakas on "aikuinen" suomalainen mies, Lundelin veistelee. Huutokauppa kerää kuitenkin kävijöitä jopa Keski-Euroopasta asti. Välillä harvinaiset kohteet tuovat paikalle tavallisesta ostajaprofiilista poikkeavia kävijöitä. Tällaiseksi Lundelin nimeää esimerkiksi kattokruunut.

Sisun valmistamia Nasuiksi kutsuttaja telakuorma-autoja oli huudettavana peräti kolme kappaletta. Ajoneuvot myytiin ilman teloja, sillä ne jäivät varaosiksi Puolustusvoimille, kertoo Lundelin. Kuva: Oskari Aumo

Toisen romu on toisen aarre

Keskiviikkoaamuna huutokaupan alkaessa paikalle oli kerääntynyt monisatapäinen joukko huutajia, jotka seurasivat huutokaupan kulkua. Taustalla osa kävijöistä tutustui myöhemmin myytäviin kohteisiin ja nautti soppatykissä myynnissä ollutta hernekeittoa. Keskiviikon kauppapäivä avattiin perävaunuilla, jonka jälkeen myyntivuorossa oli pääasiassa varaosia ja erilaisia autotarvikkeita sekä työkaluja. Lisäksi tarjolla oli moottoripyöriä ja mönkijöitä.

Isommat ajoneuvot, kuten telakuorma-autot ja pakettiautot myydään torstaina. Lundelin odottaakin torstaista huutokaupan vilkkainta päivää. 

Huutokauppaan Jämsästä saapunut yrittäjä Otto Haggren iski kohteisiin kiinni jo huutokaupan ensimetreillä. Voittava huuto jäi esimerkiksi vaihtolavakärrystä ja vanhan maastokuorma-auton rungosta. Haggren oli rungon ainoa huutaja ja se lähtikin varsin edukkaasti sadalla eurolla.

– Ostin tuosta vaihtolavakärryn niin ajattelin, että jotain siihen kyytiin täytyy ottaa ettei ihan tyhjänä lähde. Kärryn kyytiin nyt vaan tämä. Mitään tarvetta rungolle ei ole, mutta se lähti nyt vaan niin halvalla, että sillä on korkeampi romuarvo, kertoo Haggren ostoksen taustoista.

Huutokaupattavaa löytyy jatkossakin

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen myyntipäällikkö Tomi Kivinen kertoo Puolustusvoimien hylkäämän materiaalin menevän pääsääntöisesti Millogille jatkokäsittelyyn. Perinteisten huutokauppojen lisäksi materiaalia myydään myös nettihuutokaupassa, SA-kaupassa, sekä joissain tapauksissa myös suoraan tavaroista kiinnostuneille ostajille.

Muuttunut maailmantilanne ei uhkaa huutokauppoja Kivinen kertoo. Huutokaupattavan  tavaran määrä on pysynyt aiempien vuosien tasolla, mutta vielä ei tiedetä miten esimerkiksi Nato-jäsenyys vaikuttaa huutokauppaan. Todennäköisesti Nato-jäsenyydellä ei ole juuri vaikutuksia huutokauppaan.

– Tyypillisesti hylätystä ja käytöstä poistetusta materiaalista ei ole käyttöarvoa ainakaan kenellekkään muulle valtiolliselle taholle, toteaa Kivinen.