Talvisodankäynnin erikoiskoulutusta Sodankylässä
Jääkäriprikaatissa 7.–20. tammikuuta järjestettävä talvisodankäyntikurssi on osa Maavoimien kansainvälistä koulutusyhteistyötä.
Kurssilla opetetaan talvisodankäynnissä vaadittavia taitoja, kuten taistelutekniikkaa, toimintakyvyn ylläpitämistä ja henkilökohtaisia selviytymistaitoja. Kurssille osallistuu 18 suomalaista ja 17 ulkomaalaista sotilasta Yhdysvalloista, Virosta ja Ranskasta.
Kurssin johtaja, majuri Arto Harjuniemi Jääkäriprikaatista kertoo ulkomaalaisten sotilaiden saaneen kahden päivän valmistavan koulutuksen, jossa käytiin läpi perusteet pukeutumisesta, hiihtämisestä ja suunnistamisesta.
– Tälle kurssille valikoituu ulkomaalaisia sotilaita joilla on jo kokemusta talvesta, minkä takia suuria eroja ei suomalaisten ja ulkomaalaisten välillä ole. Yleensä suurimmat erot tulee hiihtotaidoissa, Harjuniemi sanoo.
– Tänä vuonna kurssille tulleet ulkomaalaiset sotilaat ovat lähtötasoltaan hyviä.
Kurssi järjestetään jo yhdeksännen kerran. Kuva aikaisemmalta kurssilta. Kuva: Jääkäriprikaati
Harjuniemi kuvailee kurssia fyysisesti ja henkisesti haastavaksi.
– Kurssilla syvennytään yksityiskohtiin, joilla mahdollistetaan joukon toimintakyvyn ylläpitäminen pitkiäkin aikoja vaativissa olosuhteissa. Aikataulu on kohtuullisen tiivis koko kahden viikon ajan ja päivät venyvät pitkiksi. Kurssin ainoat oppitunnit pidetään aloituspäivänä ja sen jälkeen kaikki oppiminen tapahtuu tekemisen kautta, hän sanoo.
Kurssi on jaettu koulutusvaiheeseen ja soveltavaan vaiheeseen. Kurssin toisella viikolla osallistujat osallistuvat kaksipuoleiseen taisteluharjoitukseen Jääkäriprikaatin valmiusyksikön kanssa.
Ulkomaalaiset sotilaat osallistuvat kurssille osana Maavoimien koulutusyhteistyötä.
– Maavoimien ja Jääkäriprikaatin arktinen osaaminen on yksi Suomen erityisosaamisalue mikä kiinnostaa kansainvälisesti, Harjuniemi sanoo.