Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tomi Edwards

Kuvassa kommodori Antony Branchereau

Kommodori Antony Branchereau on FS Chevalier Paulin päällikkö.

Talvinen Itämeri kasvattaa ranskalaismiehistöä

Ilmari Parviala

Ranskalaisen fregatin vierailulla on sekä käytännöllinen että symbolinen merkitys.

Ranskalainen fregatti Chevalier Paul kävi Helsingin Hernesaaressa vierailulla 18.-22. marraskuuta. Vierailua isännöi Merisotakoulun johtaja kommodori Tuomo Mero. Helsingistä alus siirtyi osaksi Merivoimien isännöimää Freezing Winds 22 -harjoitusta, jossa se tukee omalta osaltaan ilmatilan tilannekuvan muodostamista. 

Chevalier Paul vierailee Suomessa ja Helsingissä nyt ensimmäistä kertaa. Kansainväliset sotilaat ovat oppineet uutta muun muassa matalissa vesissä liikkumisesta sekä kylmissä olosuhteissa toimimisesta. Aluksen päällikön, kommodori Antony Branchereaun mukaan Itämeren vähäsuolaisuus on vaatinut myös kaikuluotausjärjestelmien uudelleenkalibrointia. 

 

Kommodori Tuomo Mero ja kommodori Antony Branchereau ovat tyytyväisiä yhteistoimintaan. Kuva: Tomi Edwards

 

Usein talvet Välimerellä viettävän fregatin päällikkö muistuttaa kuitenkin, että talvinen Itämeri tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta erilaisesta toimintaympäristöstä.

Branchereau kertoo, että vierailujen kohteet riippuvat aina jonkin verran diplomaattisesta tilanteesta, minkä lisäksi vierailujen määrä on syytä pitää tasapainossa eri maiden välillä. Meron mukaan vierailun symbolinen merkitys on suuri. Aluksen tutkalla voi valvoa ilmatilaa tuhannen kilometrin säteellä ja pelkkä aluksen liikkuminen Suomessa puhuu Suomen ja Naton välisistä lämpimistä suhteista.

 

FS Chevalier Paul tukee Freezing Winds 22 -harjoituksessa ilmatilan tilannekuvan muodostamista. Kuva: Tomi Edwards

 

Merivoimien pääsotaharjoitus Freezing Winds 22:ssa alus on kuitenkin vain yksi osa. Yhteensä harjoitukseen osallistuu 23 alusta ja yli 5000 henkilöä. Mero on tyytyväinen tähänastiseen yhteistoimintaan ja mainitsee, että sitä tullaan jatkamaan myös Freezing Winds 22 -harjoituksen jälkeisessä tulevaisuudessa. 

– Olemme yhteentoimivia ja isännöimme kaikkia ystävällismielisiä vieraita, Mero toivottaa.

Sivulauseessa Mero mainitsee myös, että merisotakoululaiset pääsevät vierailemaan Ranskan Brestissä ensi kesänä. 

Aluksen miehistö pääsi tutustumaan Suomen pääkaupunkiin muun muassa Helsingin kaupungin tarjoaman kiertoajelun kautta. Suomenlinnassa ranskalaiset pääsivät saunomaan ja suomalaisten kadettien kanssa kilpailtiin paremmuudesta sählyssä sekä petankissa.

 

Kansainväliset vierailut riippuvat jonkin verran myös diplomaattisista suhteista. Kuva: Tomi Edwards