Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Olli Nurminen

Kolme henkilöä tuvassa odottamassa kotiin lähtemistä

Kaartinjääkärit Miika Veikkolainen, Jesse Hiltunen ja Alex Fagerström odottivat jo iltaa siviilissä.

Kotiutumisen aika koitti taas

Joona Komonen

Tällä kertaa kotiutuvat olivat vaativiin miehistötehtäviin koulutetut 255 vuorokautta palvelleet henkilöt.

Keskiviikkona 15. maaliskuuta vietettiin taas päivää, minkä jälkeen kasarmeilla on hetken aikaa tyhjempää. Kyseessä oli varusmiespalveluksen loppuun päässeiden kotiutumispäivä. Reserviin lähteville jaettiin sotilaspassit ja osa keräsi edellisenä päivänä viime hetken palkintoja ja ylennyksiä. 

Kyseessä on kuitenkin pienempi osasto kuin viime kotiutumiserässä 15.12.2022, jolloin reserviin astuivat varusmiesjohtajat, vaativiin miehistötehtäviin valitut ja tavallisissa miehistötehtävissä palvelleet. Nyt kotiin lähteviin kuuluivat vain haastaviin erityistaitoja vaativiin tehtäviin koulutetut varusmiehet, joiden palvelusaika on 255 vuorokautta.

Varusmiespalveluksen päättävät henkilöt astuivat palvelukseen heinäkuussa 2022 osana 2/22 saapumiserää. Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta kotiutui yhteensä 1245 miestä ja 101 naista. Kyseessä on pieni osa asepalvelusta suorittavista, sillä 255 vuorokauden tehtäviin koulutetaan vain 15 prosenttia varusmiehistä. Kotiutuvat ovat palvelleet esimerkiksi sotilaspoliiseina, lääkintämiehinä ja valtakunnallisissa erityistehtävissä kuten viestintä- tai tietotekniikka-aloilla.

Kaartin jääkärirykmentin 1. Sotilaspoliisikomppaniassa oli ristiriitaiset tunnelmat ilmassa kotiutumispäivänä. Toisaalta kotiin pääseminen pitkän palveluksen jälkeen oli monien mielestä mukavaa, mutta palveluksen aikana tutuiksi tulleita kavereita tulee monilla ikävä. 

Reserviin marssivalle kaartinjääkäri Markus Kokolle parhainta palveluksessa oli juurikin uusiin ihmisiin tutustuminen.

– Eniten ehkä mitä mulla tulee ikävä on just tää meidän jengi. On ollu mukavaa et on tutustunu niin sellaisiin erilaisiin ihmisiin ketä ei ois niinku ikinä tavannut muuten, Kokko pohti.

Kokko ja korpraali Mikko Klinga haaveilivat aluksi ali- tai reserviupseerikoulusta, mutta suunnitelmat muuttuivat ja molemmat lähtevät reserviin miehistönä. Polku ei kuitenkaan kumpaakaan haitannut, sillä molemmat pääsivät kotiin hieman aikaisemmin kuin ajatuksissa oli.

– Kyllä se miehistö määrää, Klinga vitsaili.

Korpraali Ida Kaukamo ja kaartinjääkäri Joann Rautiainen juttelivat tulevaisuuden suunnitelmista. Kuva: Olli Nurminen

Aika on kotiutuvan miehistön mielestä loppua kohdin madellut, mutta naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavien korpraali Ida Kaukamon ja kaartinjääkäri Joann Rautiaisen mukaan palvelus on kokonaisuudessaan mennyt todella nopeasti.

– Joo siis ihan vilissy silmissä tää yhdeksän kuukautta, Rautiainen päivitteli.

Seuraavaksi haastatelluilla on luvassa opiskeluiden jatkamista ja aloittamista sekä töihin palaamista. Klingo eroaa kuitenkin joukosta, sillä hän kertoo jättäneensä hakemuksen kriisinhallintatehtäviin. Hakemusta ei ole kuitenkaan vielä hyväksytty, joten sen tila jää vielä mysteeriksi.

Kasarmin loppusiivous venähti hieman, mikä sai monet turhautumaan. Kotiutumisen viivästyessä tunnelma alkoi olla kasarmilla tiukkaa. Reserviin mars kuultiin silti lopulta ja kotiutuminen suoriutui ilman suurempaa päänvaivaa.