Syndalenin kuolemantapauksen tutkintaselostus julkaistiin
Onnettomuustutkintakeskus on laatinut tuoreen tutkintaselostuksen pohjalta suosituksia, joiden mukaan puolustusvoimien tulisi kehittää ammuntojen riskianalyyseja sekä käytäntöjen jakamismenettelyjä. Taustalla on joulukuussa 2015 varusmiehen kuolemaan johtanut onnettomuus Hangon Syndalenissa.
Syndalenin onnettomuuden pohjalta tehdyn tutkintaselostuksen perusteella Onnettomuustutkintakeskus toteaa, että Merisotakoulun reserviupseerikurssin ammunnoissa harjoitettu pimeätaisteluammunta oli liian vaativa ampuneelle joukolle, ja siihen oli annettu liian vähän suoraan ammuntaan valmentavaa koulutusta. Lisäksi turvallisuuden kehittämiseksi tehty ampumakäsky oli heidän mukaansa ylimalkainen.
Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmen mukaan käytännöissä on myös liikaa joukko-osastokohtaisia eroja.
– Yleispiirteiset riskianalyysit ovat hyvä pohja, mutta niistä on mentävä syvemmälle. Puolustusvoimien on määritettävä eniten vaaroja aiheuttavat toimintonsa ja kehitettävä menettelyt tiedon vaihtamiseksi parhaista ja huonoimmista käytännöistä niin tekijöiden, joukko-osastojen kuin puolustushaarojenkin kesken, hän toteaa.
Nurmi kuitenkin lisää, että puolustusvoimat on ollut hyvin yhteistyöhaluinen onnettomuuteen liittyneessä tutkinnassa.
– Tutkinta olisi tehty myös muussa tapauksessa, mutta puolustusvoimien hyvä asenne mahdollistaa sen, että opit menevät perille, hän korostaa.
Onnettomuus oli vahinko
Syndalenissa sattunut ampumaonnettomuus tapahtui, kun upseerioppilas erehtyi luulemaan taistelutoveriaan maaliksi. Tutkimuksen perusteella on selvinnyt, että taistelijan kypärään kiinnitettävä kiiluvalo muistuttaa pienestä kulmasta valonvahvistimen läpi katsottuna heijasteaineella merkittyä maalilaitetta.
Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen toteaa, että maalien sijoittelu oli onnettomuuden sattuessa vaarallinen.
– Ampuja oli partion vasemmanpuolimmainen mies, joka ampui menehtynyttä varusmiestä kohti yhden laukauksen. Uhri nousi todennäköisesti polviasennosta ylöspäin, ja ampunut varusmies luuli häntä ilmeisesti nousevaksi maaliksi, hän kertoo.
Haavoittunut uhri sai osaavaa apua nopeasti, mutta hän menehtyi siitä huolimatta. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan puolustusvoimien tulee tarkastaa pelastussuunnittelussa ulkopuolisten toimijoiden hälytysjärjestelyt, kyky toimia onnettomuustilanteisssa sekä muut yhteistyömenettelyt siviilitoimijoiden kanssa.