Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Aatu Heikkonen

Prikaatikenraali Jyri Raitasalo

Prikaatikenraali Jyri Raitasalolle uusi tehtävä ja nousu kenraalikuntaan oli iloinen yllätys.

Suunnittelijasta toimeenpanijaksi

Noora Pumpanen

Prikaatikenraaliksi ylennetty Jyri Raitasalo on määrätty Karjalan prikaatin komentajan tehtävään ensi vuoden alusta alkaen.

Itsenäisyyspäivänä prikaatikenraaliksi ylennetty Jyri Raitasalo aloittaa Karjalan prikaatin komentajan tehtävässä tammikuun ensimmäisenä päivänä. Hän kertoo uuden tehtävän ja sitä seuranneen ylennyksen tulleen positiivisena yllätyksenä. 

– Se ei tietenkään ollut mitenkään erityisen selvää, vaan olin todella iloisesti yllättynyt, kun minulle tarjottiin Karjalan prikaatin komentajan tehtävää, hän kertoo. 
Raitasalo toteaa ylennyksen olevan aina ainutkertainen tapahtuma. 

– Ylennys herättää sotilaassa monia ajatuksia ja tunteita. Varmaan päällimmäisenä tässä on ylpeys, kiitollisuus ja samanaikaisesti myös nöyryys. Sotilaallehan ylennyksiä tulee kohtuullisen harvoin. Laskeskelin, että tässä sotilasuran aikana keskimäärin noin kuuden vuoden välein. Siinä mielessä nämä ovat aina ainutkertaisia tapahtumia, jotka muistaa loppuelämän. 

Useissa erilaisissa tehtävissä tähänastisen uransa aikana palvellut prikaatikenraali kertoo odottavansa erityisesti siirtymistä suunnittelusta käytäntöön. 

– Odotan asioiden toimeenpanoa, mikä kuuluu komentajalle keskeisenä tehtävänkuvana. Nyt kun olen ollut esikuntatehtävissä Pääesikunnassa, ministerin sotilasneuvonantajana ja professorin tehtävissä, työ on ollut valmistelutyötä ja esikuntatoimintoja. 

Pääesikunnan strategisen suunnittelusektorin johtajan tehtävästä joukko-osastoon siirtyvä Raitasalo näkee tulevat tehtävät osuvana jatkumona uran aiemmille vaiheille. 

– Komentajan tehtävä on toimia prikaatin komentajana ja johtaa ja pistää asiat toimeksi. 

– On hyvä mennä Pääesikunnan strategisen suunnittelusektorin johtajan tehtävästä, jossa päätyö on suunnitella tulevaisuuden Puolustusvoimia, komentajaksi joukkoon, jossa pääsee eräällä tavalla toimeenpanemaan ja tänä päivänä tekemään niitä asioita, jotta tulevaisuuden Puolustusvoimat on mahdollisimman hyvässä iskussa. Siinä mielessä menneet tehtävät palvelevat hyvin komentajaksi siirtymistä. 

Karjalan prikaatin komentajan tehtävässä Raitasalo aikoo kuunnella varusmiehiä herkällä korvalla. 

– Haluan kohdata heitä paljon ja tietää tarkemmin ja paremmin sen, mikä kasvattaa motivaatiota ja millä tavalla tämän päivän varusmiehet ajattelevat, hän kiteyttää. 

– Oma poikani on tällä hetkellä varusmiehenä Panssariprikaatissa ja on tosi mukava kuunnella, miltä sotilaselämä näyttää hänen silmin. Se ei aina tietenkään vastaa sitä, mitä itse olen everstinä tähän mennessä viime vuosina tehnyt. 

– Tässä mielessä uskon kyllä, että kuuntelemalla ja katselemalla pääsee syvemmälle siihen, miten he ajattelevat ja toimivat ja se taas luonnollisesti vaikuttaa siihen, miten me parhaalla tavalla saamme tämän päivän varusmiesten ja reserviläisten koulutuksen kautta sotakelpoisen joukon.