Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Viljami Paimen

Mustanvihreissä patikointivaatteissa poseeraava Susanna Takamaa istuu kalliolla ja katsoo viekkaasti kameraan.

Susanna Takamaa harrastaa metsässä samoilua, valokuvausta ja marssimista. Hänen kokemuksensa mukaan dumppitasku on kätevä sienestäessä.

Susanna Takamaa pitää itseään ammattilaisreserviläisenä

Viljami Paimen

Susanna Takamaa sanoi jo pienenä lähtevänsä isona armeijaan. Nyt hän on reservin yliluutnantti ja osallistuu aktiivisesti maanpuolustustyöhön Reserviupseeriliiton järjestöpäällikkönä.

Kovin moni aktiivinenkaan reserviläinen ei voi sanoa järjestävänsä maanpuolustustoimintaa päivätyökseen. Reserviupseeriliiton järjestöpäällikkö Susanna Takamaa on poikkeus. Siksi hän kutsuu itseään leikkimielisesti ammattilaisreserviläiseksi.

– Suomessa reserviläisiä on ihan hirvittävästi, sellaiset yhdeksänsataatuhatta. Sitten on ammattisotilaita ja siviilejä, jotka ovat Puolustusvoimilla töissä. Koen itseni ammattilaisreserviläiseksi siinä mielessä, että näitä reserviläisjärjestöjä ei ole kuitenkaan kovin monta. Meillä on Suomen Reserviupseeriliitto ja Reserviläisliitto, hän perustelee.
Takamaan uravalinta oli selvillä jo pienestä pitäen.

– Vanhempani kertovat minun aina sanoneen, että "sitten kun oon iso, niin lähden armeijaan". Taustalla on ollut partioharrastus, ja siten luonnossa liikkuminen on ollut minulle mieluisaa.
Takamaa haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen viimeisenä lukiovuonnaan. Pian postilaatikkoon kolahti sekä yhteiskuntatieteiden jatko-opintopaikka että palvelukseenastumismääräys.

– Armeija tuntui luonnolliselta ratkaisulta. Olen tosi tyytyväinen päätökseen, jonka aikoinaan tein.
Takamaa palveli Niinisalossa, silloisessa Tykistöprikaatissa.

– Palvelin tulenjohtolinjalla, ja kävin Reserviupseerikoulussa vielä suorittamassa kurssin 232.
Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen vapaaehtoiselle kurssille tuore vänrikki osallistui jo kolmen kuukauden kuluttua armeijasta kotiuduttuaan.


Suomen Reserviupseeriliitto on jäsenistönsä valmiuksia kehittävä toiminnallinen ja aatteellinen maanpuolustusjärjestö. Sen tavoitteisiin kuuluu esimerkiksi riittävien kertausharjoitus- ja ampumaharrastusmahdollisuuksien takaaminen. Kuva: Viljami Paimen

Reserviupseeriliiton järjestöpäällikkönä Takamaa huolehtii etenkin liiton viestinnästä.
– RUL:n viestintä ja markkinointi, kuten some ja graafinen suunnittelu ovat pitkälti meikäläisen hallussa. Siinä olen päässyt nojaamaan omiin vahvuuksiini, kuten kirjoittamiseen, kuvittamiseen ja kuvaamiseen.

Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden maisteri. Yliopiston opinnäytetyökin liittyi tulevaan työhön, sillä aihe käsitteli reserviläisnaisten osallistumista vapaaehtoiseen maanpuolustukseen. Lisäksi Takamaa on suorittanut media-alan täydentävän ammattitutkinnon.
Varsinaista sotilaskoulutusta yliluutnantti on kerryttänyt "harjoittelemalla niin paljon kuin PV vain kutsuu tai käskee." Vieläkö Takamaalla olisi aikeita reservin kapteeniksi?

– Vähintäänkin! Päivät ovat jo täynnä, vuodet vaan eivät vielä edellisestä ylennyksestä. Olisiko se ollut 2019, kun tuli tuo väliviiva tähän luutnantin arvomerkkiin.
Parasta reserviläistoiminnassa ovat Takamaan mukaan lopulta samanhenkiset ihmiset.

– Mikä tekee reserviläistoiminnasta aivan huikeaa, ovat ne tyypit, jotka tekevät tätä vapaaehtoisesti. Henki on hyvä, kun ihmiset ovat motivoituneita.