Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Ilmavoimat

Kuvassa Hornet-hävittäjä

Uusia hävittäjiä valittaessa sotilaallinen suorituskyky on merkittävä tekijä.

Suomi sai lopulliset tarjoukset uusista hävittäjistä

Janina Forss

Viiden hävittäjävalmistajan jättämät tarjoukset arvioidaan ja päätös hankinnasta tehdään tämän vuoden lopulla.

Hävittäjävalmistajat jättivät viime viikolla lopulliset ja sitovat tarjouksensa Suomelle. Kaikki viisi valmistajaa ovat olleet mukana 10 miljardin euron HX-hankkeessa, jonka tarkoituksena on uusien hävittäjäkoneiden hankinta. Hankkeen seuraava askel on tarjousten arviointi HX-hankkeen tarjouspyynnön ja arviointikäsikirjan mukaisesti valintapäätösesityksen muodostamiseksi, kertoo hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen.

Jyri Raivio Suomen Kuvalehdestä toteaa, että huomionarvoista tarjouksissa on ainakin se, kuinka eri tavoin eri tarjoajat ovat suhtautuneet tarjoustensa julkistamiseen.

– HX-organisaatio sanoi ennen tarjousten jättämistä, että tarjoaja voi kertoa oman harkintansa mukaan koneiden määrät, asetyypit ja esityksensä teollisesta yhteistyöstä. Vappuaattona hankintajohtaja Lauri Puranen tuli Ylen Ykkösaamussa julkisuuteen ja sanoi, että kaikesta muusta voi kertoa paitsi aseiden määrästä. Saab on ainoa, joka on hyödyntänyt tätä mahdollisuutta ja kertonut etenkin teollisesta yhteistyöstä enemmän kuin muut yhteensä, Raivio sanoo.

Ratkaisevista tekijöistä lopulliseen päätökseen

Päätöksessä ratkaisevia tekijöitä ovat hävittäjien sotilaallinen suorituskyky, huoltovarmuus, teollinen yhteistyö sekä käyttökustannukset.

– Huoltovarmuuden osalta arvioidaan itsenäisen toimintakyvyn edellytysten sekä logistiikkajärjestelmän, koulutusjärjestelmän ja viranomaisvaatimusten täyttyminen. Kustannusten osalta tarjousten tulee täyttää hankintahintaa ja käyttö- ja ylläpitokustannuksia koskevat vaatimukset, Puranen listaa.

Puranen kommentoi, että eri päätösalueiden arvioinnissa on useita portaita. Arviointityötä tehdään olettaen, että kaikille tarjotuille HX-ratkaisuille päästään toteuttamaan sotilaallisen suorituskyvyn arviointi.

– HX-arviointi tapahtuu yleisesti hyväksyttyjen ja auditoitujen menetelmien mukaisesti. Ennen tulosten vahvistamista päätösalueiden arviointitulokset tarkastetaan vielä kertaalleen kokoavassa ryhmäpäätöksenteossa, Puranen kertoo.

Tarjoajan läpäistyä huoltovarmuuden, teollisen yhteistyön sekä kustannusten päätösalueet hanke etenee suorituskyvyn arvioinnin viimeiseen vaiheeseen. 

– Suorituskykyarviointi tehdään tarjottujen kokonaisuuksien ja testitapahtumien perusteella todennettujen suoritusarvojen pohjalta vaiheittain. Viimeisessä vaiheessa kunkin kandidaatin tarjoaman HX-järjestelmän sotilaallisen suorituskyvyn tehokkuus arvioidaan pitkäkestoisessa sotapelissä. Puolustusvoimien esitys valittavasta järjestelmästä perustuu sotapelin tulokseen ja arvioon tulevaisuuden kehityspotentiaalista, Puranen valottaa.

Päätös tehdään loppuvuodesta 2021

Puranen kertoo valtioneuvoston tekevän hankintapäätöksen loppuvuodesta 2021. Päätös tehdään puolustusministeriön esityksestä.

– Tarjousten arviointi saadaan valmiiksi vuoden 2021 loppupuolella. Varsinainen HX-hankintaesitys tehdään Puolustusvoimien materiaalihankkeiden esittelyprosessin kautta, eli esitys tulee Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta Ilmavoimien komentajan puollon jälkeen Pääesikuntaan, josta edelleen puolustusministeriöön arvioitavaksi ja valtioneuvostoon päätettäväksi, Puranen päättää.