Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Veli-Petteri Valkamo

Harjoituksen operaatiovaihe toimeenpannaan Sardiniassa.

Suomi osallistuu 3 000 hengen monikansalliseen harjoitukseen

Juuso Kurttila

Suomi osallistuu Italiassa toimeenpantavaan Emerald Move 16 -harjoitukseen, jossa harjoitellaan yhteiseurooppalaisen amfibiosuorituskyvyn käyttöä.

Kapteeni Juha Lepistö merivoimien esikunnasta kertoo harjoituksen kokonaisvahvuuden olevan prikaatitasoisen amfibiotaisteluosaston verran.

– Harjoitusjoukon vahvuus on noin 3 000 henkilöä. Harjoitukseen osallistuu kymmenen alusta, mukaanlukien maihinnousu- ja lentotukialukset, sekä niiden lähitulitukilentokoneet ja helikopterit, hän toteaa.

Operaatiovaihe toimeenpannaan Sardiniassa 3.-14. lokakuuta välisenä aikana. Operaatiovaiheessa harjoitusjoukko harjoittelee Lepistön mukaan neljää erilaista tehtävätyyppiä.

– Harjoituksessa harjoitellaan sillanpääaseman hankkimisen tähtäävää maihinnousua, rauhanomaisia evakuointioperaatioita, humanitääristä avunantoa sekä vetäytymistä.

Emerald Move on European Amphibious Initiativen (EAI) tilaama harjoitus. EAI on usean Euroopan valtion yhteistyöjärjestely, joka alkoi Ranskan, Iso-Britannian, Espanjan, Italian ja Hollannin aloitteesta vuonna 2000. Lepistön mukaan EAI:n keskeinen tavoite on eurooppalaisten joukkojen yhteensopivuuden parantaminen.

– EAI:n tavoitteena on kehittää eurooppalaisia amfibiosuorituskykyjä olemassa olevien joukkojen yhteistyökykyä parantamalla. Suomi on hyväksytty sen liitännäisjäseneksi vuonna 2013.

Harjoituksen kansainvälinen tavoite on osoittaa EAI:n kykyä johtaa ja ylläpitää vahvennettua prikaatitason amfibiojoukkoa sekä kehittää osallistuvan henkilöstön ja osallistuvien joukkojen sekä esikuntien yhteistoimintakykyä. Toisena päätavoitteena on varmistaa logistinen tuki mereltä.

Suomi osallistuu harjoitukseen parantaakseen yhteensopivuutta ja kehittääkseen kansallista suorituskykyä. Merivoimista harjoitukseen osallistuu kolme esikuntatehtäviin sijoitettavaa upseeria. Suomella on koko harjoitusjoukon eli Commander Amphibious Task Forcen (CATF) esikuntapäällikkyys.

Lepistön mukaan harjoitus palvelee myös kansallisia tavoitteita.

– Koska Suomella ei ole harjoituksessa joukkoja, keskeisimpänä kansallisena tavoitteena on kehittää osaamista vahvennetun prikaatitason amfibiojoukon johtamisessa. Toimintatapojen vertailulla ja tiedonhankinnalla saadut havainnot pavelevat kansallisten joukkojen ja johtoportaiden osaamisen lisäksi Suomen ja Ruotsin kahdenvälistä merivoimayhteistyötä, hän kertoo.