Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Latvian puolustusvoimat

Kuvassa 6x6-panssariajoneuvo Latviassa.

Uusi ajoneuvo on suunniteltu täyttämään Latvian ja Suomen tarpeet.

Suomi, Latvia ja Patria puitesopimukseen uusista panssariajoneuvoista

Ture Laiti

Patrian uutta 6x6-panssariajoneuvoa näkyy tulevaisuudessa Suomen lisäksi Latviassa: ajoneuvoja toimitetaan Latviaan yli 200.

Lokakuussa 2020 Suomi, Latvia ja Patria allekirjoittivat tutkimus- ja kehityssopimuksen uuden panssaroidun kuljetusajoneuvojärjestelmän luomista varten. Tänään 30. elokuuta Suomi, Latvia ja Patria allekirjoittivat puitesopimuksen samasta yhteisestä panssariajoneuvosta. 

Samassa tilaisuudessa allekirjoitettiin myös aiepöytäkirja, jonka mukaan Patria ja Suomi sopivat 160 miehistökuljetusajoneuvon tilaamisesta vuonna 2023. Latvia on jo tilannut kyseisiä ajoneuvoja 200 kappaletta.

Puolustusministeriön mukaan sopimukset liittyvät Maavoimien operatiivisen pyöräliikkuvuuden turvaavaan alakehitysohjelmaan. Maavoimien mukaan hankkeessa kehitetään maavoimien suorituskykyisimpien operatiivisten joukkojen pyöräliikkuvuutta aina 2060-luvulle asti. Hankkeella mahdollistetaan myös modernisoidun XA180M-kaluston kohdentaminen paikallisjoukoille.

Käytännössä puitesopimus luo pohjan yhteistyölle ohjelman hankintavaihetta varten. Puolustusministeriön mukaan myös kolmansien maiden on mahdollista liittyä tutkimus-ja kehitystyöhankkeeseen.

– Tuotekehitys lähti liikkeelle Suomen ja Latvian samasta tarpeesta uusia kevyitä panssariajoneuvoja varten, puolustusministeriön erityisasiantuntija Frans Peltonen taustoittaa.

Kehitystyön alustaksi valittiin patrian 6x6-ajoneuvoalusta. Alusta valittiin Suomen ja Latvian yhteisesti määrittelemiä vaatimuksia käyttäen. Alustalle on jo kehitetty panssarisajoneuvoalusta ja miehistönkuljetusajoneuvoversio. Tutkimus- ja kehitystyö jatkuu ja uusia ajoneuvoversioita kehitetään muiden sopimuksessa mukana olevien maiden tarpeiden mukaan.