Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Julius Jansson / Lehtikuva

Kuvassa Ukrainan lippu ja taustalla Tuomionaukion kirkko.

Kuvituskuva. Senaatintorilla järjestettiin alkuviikosta mielenilmaus Ukrainan tukemiseksi.

Suomi lähettää jälleen puolustustarvikeapua Ukrainaan

Georg Närjä

Ase- ja tarvikeapua tarvitaan Ukrainassa jatkuvasti. Puolustusministeriössä uskotaan, että apua lähetetään tulevaisuudessakin, vaikka sellaista ei tällä hetkellä aktiivisesti valmistella.

Suomi lähettää apua Ukrainaan jo kolmannen kerran. Avustuslähetyksen sisällöstä, määristä tai muusta strategisesta informaatiosta ei kerrottu julkisuuteen tälläkään kertaa, jotta lähetyksen saapuminen kohteeseen saadaan turvattua.

Puolustusministeriö tiedotti eilen Suomen lähettävän lisää puolustusmateriaalia sodan runnomaan Ukrainaan. Tasavallan presidentti teki päätöksen avusta hallituksen esityksen pohjalta. 

Ensimmäisellä kerralla helmikuun lopussa Suomi lähetti Ukrainaan 1500 kertasinkoa, 2500 rynnäkkökivääriä, 150 000 rynnäkkökiväärin patruunaa sekä 70 000 pakkausta taistelumuonaa. Osa Puolustusvoimien saamasta lisärahoituksesta tullaan käyttämään materiaalihankintoihin, joilla paikataan avustuksista syntyneitä vajauksia ja puutteita.

Puolustustarvikeavussa on huomioitu Ukrainan tarpeet sekä Puolustusvoimien tämänhetkinen resurssi- ja varastotilanne. Tarkoituksena on, että apu menee mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön.

Puolustusministeriöstä kommentoidaan, että Suomen valtiojohto teki helmikuussa ensimmäisen poikkeuksellisen päätöksen lähettäessään ase- ja materiaaliapua Ukrainaan. Ukraina on Venäjän aloittaman hyökkäyksen alusta asti pyytänyt Euroopan Unionin ja Naton jäsenmailta materiaaliapua vihollisen torjumiseksi. 

Hallituksen piirissä on alusta asti ollut laaja tahto tukea Ukrainaa myös aseellisesti, sillä hallituksessa koetaan, että Ukraina taistelee itsenäisyytensä ja itsemääräämisoikeutensa puolesta. 

Kysymykseen neljännestä apupaketista puolustusministeriöstä kerrotaan, että vaikka se ei ole juuri nyt kolmannen paketin jälkeen aktiivisessa valmistelussa, niin tilanne Ukrainassa on jatkuva, ja heidän suunnalta on lähetetty lista tarvittavista materiaaleista. Puolustushallinnossa selvitys lisäapupaketeista jatkuu, eikä ole suljettu pois, että ajan saatossa Suomi lähettäisi lisää apua Ukrainaan.