Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Ilmavoimat

Harjoitukseen osallistuu noin 30 Hornet-monitoimihävittäjää.

Suomi ja Ruotsi yhteistyössä Ruska 16 -ilmaoperaatioharjoituksessa

Roni Raunola

Ilmavoimat järjestää tämän vuoden suurimman sotaharjoituksensa 10.–14. lokakuuta. Ruska-harjoitukseen osallistuu myös ruotsalaiskalustoa sekä -joukkoja.

Ruotsalaisjoukkoja osallistuu ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävään laajamittaiseen ilmaoperaatioharjoitukseen, joka keskittyy Suomen kansalliseen puolustukseen. Ruotsin ilmavoimat tarjoaa harjoitukseen kuusi Gripen-monitoimihävittäjää sekä kuljetus- ja taistelunjohtokonekalustoa.

Syyskuussa ilmavoimat osallistui Ruotsin ilmavoimien Flygvapenövning 16 -ilmaoperaatioharjoitukseen vastaavassa roolissa. Everstiluutnantti Henrik Elo Ilmavoimien esikunnasta kertoo, että ruotsalaiset ovat tämän vuoden harjoituksessa vastapuolen roolissa.

– Ensi vuonna heitä suunnitellaan mukaan myös puolustajan rooliin suomalaisten rinnalle, Elo sanoo.

Harjoituksessa on mukana yhteensä yli 50 ilma-alusta. Ilmavoimilta lentotoimintaan osallistuu noin 30 Hornet-monitoimihävittäjää, 15 Hawk-suihkuharjoituskonetta ja kuljetus- ja yhteyskonekalustoa. Lisäksi maavoimilta on mukana NH90-helikoptereita.

Ruskaan osallistuu yli 2 600 henkilöä. Tavoitteena on joukkojen harjoittaminen ilmapuolustuksen erilaisiin tehtäviin. Mukana on niin puolustusvoimien kantahenkilökunnan jäseniä, varusmiehiä kuin reserviläisiäkin.

– Varusmiehet toimivat harjoituksessa niissä tehtävissä, mihin heidät ollaan koulutettu tai ollaan kouluttamassa varusmiesaikana. Esimerkiksi lentoteknisen puolen varusmiehet huoltavat yhtä lailla Horneteja kuin harjoituksen ulkopuolella, Elo täsmentää.

Reserviläisiä osallistuu Ruskaan noin 1 600. He toimivat harjoituksessa muun muassa ilmavalvontaan, ilmatorjuntaan, johtamiseen, lentotukikohtien suojaamiseen sekä logistiikkaan liittyvissä tehtävissä.

– Heidän tehtävänsä ovat jakautuneet hyvin monelle osa-alueelle. Puolustusvoimien normaaliolojen henkilöstövahvuus on noin 12 000. Poikkeusajan joukkojen vahvuus on noin 230 000. Tämä kertoo reserviläisten merkityksestä Suomen puolustamiselle, Elo toteaa.

– Se näkyy myös ilmavoimien toiminnassa. Emme pystyisi toimimaan sellaisessa laajuudessa ja sellaisella tukikohtaverkostolla, joka meillä on suunnitelmissamme, ilman reserviläisten apua.

Ilmavoimien Tikkakosken ja Rovaniemen tukikohtien lisäksi harjoituksen lentotoimintaa tapahtuu tilapäisesti perustetuissa Oulunsalon, Kajaanin, Kuusamon sekä Kokkola-Pietarsaaren lentotukikohdissa. Kuljetuskoneiden lentotoimintaa suuntautuu myös Kalajoen lentopaikalle.