Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Hassan Ammar AP/Lehtikuva

YK vaatii jäsenvaltioiltaan 4,3 miljardin euron lisärahoitusta Syyrian pakolaisten ja heitä vastaanottavien maiden auttamiseen.

Suomi isännöi kansainvälistä Syyria-kokousta

Henri Kaarakainen

Suomi toivotti tervetulleeksi lukuisia Yhdistyneiden kansakuntien edustajia puimaan järjestön suunnitelmia Syyrian humanitaarisen kriisin helpottamiseksi.

Yli 200 YK:n, rahoituslaitosten, järjestöjen ja valtioiden edustajaa kokoontui Helsinkiin toissapäivänä tiistaina kansainväliseen konferenssiin, jonka tavoitteena oli lisätä näkyvyyttä Syyrian ja sen naapurimaiden pitkään jatkuneelle hädälle.

YK vetoaa jäsenvaltioihinsa ja vaatii 4,3 miljardin euron lisärahoitusta humanitaarisen avun tehostamiseen kriisialueilla. Samassa kokouksessa YK julkisti vuosille 2017 ja 2018 ulottuvan niin kutsutun 3RP-suunnitelman (Regional Refugee and Resilience Plan), joka määrittelee seuraavien vuosien suuntaviivat syyrialaisten pakolaisten ja heitä vastaanottavien maiden tukemiseksi.

Noora Rikalainen, ulkoasiainsihteeri ulkoministeriön humanitaarisen avun ja politiikan yksiköstä kertoo, että kokouksen tarkoitus oli valmistella seuraavia aiheesta käytäviä neuvotteluja.

– Kokouksen järjestämisellä tuettiin ja pohjustettiin varsinaista Syyria-apulupauskonferenssin järjestämistä myöhemmin keväällä Brysselissä.

Kokoukseen osallistui YK:n alaisten järjestöjen lisäksi kansainvälisten kansalaisjärjestöjen sekä Syyrian naapurivaltioiden edustajia. Tilaisuuden avasi pääministeri Juha Sipilä (kesk.), ja kokouksen isäntänä toimi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.).

 

Konferenssin painopiste oli tietoisuuden herättämisessä ja avun toimittamiseen liittyvissä kysymyksissä. Keskeinen tavoite kokouksessa oli avun lupaamisen sijaan esitellä suunnitelmia siitä, miten humanitaarinen tuki saataisiin perille mahdollisimman tehokkaasti. Hätäapu yksin ei kuitenkaan riitä, ja liki puolet YK:n nyt suunnittelemasta tuesta tähtääkin alueen valtioiden ja yhteisöjen pidempiaikaiseen kehittämiseen, jotta ne pystyvät kestävällä tavalla sopeutumaan suurten pakolaismäärien tuomiin muutoksiin. Syyrian sodan ratkaisemiseen tähtäävät rauhanneuvottelut jatkuvat Genevessä Sveitsissä helmikuun alkupuolella.

- YK toi esille sitä, että avuntarve ei lopu poliittisen sovun solmimiseen, vaan jatkuu merkittävällä tasolla vielä vuosia, Rikalainen korostaa.

Syyrian sota on tämänhetkisen maailmanpoliittisen tilanteen suurimpia humanitaarisia kriisejä. Humanitaarisen avun tarpeessa on pelkästään Syyriassa yli 13 miljoonaa ihmistä. Tämän lisäksi tukea tarvitsevat miljoonat Syyrian naapurimaihin siirtyneet pakolaiset sekä näiden lähialueiden alkuperäiset asukkaat.