Suomi hankkii telatykkejä Etelä-Koreasta
Suomi ostaa Etelä-Koreasta 48 käytettyä panssarihaupitsia. Kaupan hinta on 146 miljoonaa euroa. Tykkejä testattiin viime vuonna Rovajärvellä ennen ostopäätöksen tekemistä.
Suomi ostaa Etelä-Korealta tela-alustaisia 155 millimetrin panssarihaupitseja. Puolustusministeri Jussi Niinistö allekirjoitti puolustusministeriön aiheesta tekemän hankintaesityksen, jonka mukaan kauppoja ollaan tekemässä 48 käytetystä panssarihaupitsista. Hallitusneuvos Jouko Tuloisela puolustusministeriöstä kertoo, että Etelä-Korean kanssa tehtyyn sopimukseen kuuluu myös esimerkiksi koulutusta ja varaosia.
– Sopimukseen kuuluu 48 kappaletta käytettyjä tykkejä, koulutusta, varaosia sekä ylläpidon järjestelmiä. On myös sovittu optiosta, jonka mukaan voimme halutessamme hankkia lisää kalustoa myöhempinä vuosia, Tuloisela toteaa.
Hankinnan tarkoituksena on täydentää Suomen operatiivisten joukkojen tykistökalustoa kauaskantoisilla tykeillä, joilla on myös hyvät liikkuvuusominaisuudet. Samalla uudet kalustotäydennykset korvaavat 2020- ja 2030-luvuilla käytöstä poistuvaa ja vanhenevaa tykistökalustoa.
– Suomella on paljon eri kaliiperien vanhempaa tykkikirjoa, esimerkiksi neuvostoliittolaisia vanhoja tykkejä. Puhutaan sadoista tykeistä, jotka poistuvat. Uudet hankinnat korvaavat osittain tätä poistumaa, Tuloisela kertoo.
Tuloiselan mukaan nykyisessä tykistökalustossa on ollut paljon kirjavuutta kaliipereissa. Uusien hankintojen myötä kalustoa pyritään yhdenmukaistamaan ja suosimaan 155 millimetrin kokoluokkaa.
Uutta kalustoa testattiin viime vuoden marraskuussa Rovajärven vaikuttamisharjoituksessa, johon osallistui niin varusmiehiä, puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa kuin reserviläisiäkin. Kokemukset eteläkorealaisista panssarihaupitseista olivat silloin hyvät.
– Harjoituksesta saatiin positiiviset kokemukset. Ampuva joukko pystyi oppimaan haupitsin toiminnot nopeasti, Tuloisela avaa Rovajärvellä suoritettua testausta.
Panssarihaupitsit soveltuvat myös varusmieskoulutukseen. Varusmiesten panssarihaupitsien käyttökoulutus on suunniteltu aloitettavan vuonna 2019. Henkilökunnan koulutus alkanee jo tämän vuoden aikana.