Suomesta osallistuu kaksi joukkuetta kansainväliseen sotilasmoniotteluun Virossa
Suomen joukkue on saavuttanut useana vuonna toisen sijan Naton reserviupseerijärjestön järjestämässä Milcomp-sotilasmoniottelussa.
Suomen Reserviupseeriliitosta osallistuu seitsemän kilpailijaa kahtena joukkueena Naton reserviupseeriyhdistyksen CIORin järjestämään Milcomp-sotilasmoniotteluun Tallinnassa. Tällä viikolla järjestettävässä kilpailussa on 105 osallistujaa ja 35 joukkuetta 12 eri maasta.
– Milcomp on kilpailu, jossa arvioidaan ja vertaillaan kansainvälisellä tasolla kilpailullisessa ympäristössä joitakin perustavanlaatuisimmista taidoista, joita vaaditaan keneltä tahansa sotilashenkilöltä. Monet tapahtuman osa-alueista simuloivat aivan tavallisia sotilasharjoitusten ja -operaatioiden tilanteita ja olosuhteita. Milcomp ei arvioi ainoastaan yhtä fyysistä tai henkistä osatekijää vaan koko sotilashenkilöltä vaadittavaa fyysisten ja henkisten kykyjen kirjoa, kuvailee Milcompin puheenjohtaja, everstiluutnantti Uys van der Westhuijzen.
Suomen joukkue on saavuttanut useana vuonna kokonaiskilpailussa toisen sijan, mukaan lukien viime vuonna Kanadan Québecissä.
– Kyllä me palkintosijaa lähdemme tavoittelemaan. Meillä on pitkälti sama joukkue kuin viime vuonnakin. Totuus on, että ammunnalla on aika iso merkitys kilpailussa. Viime vuonna Suomi oli itse asiassa paras maa ammunnassa ja sen takia pärjäsimme kokonaisuudessakin niin hyvin, arvioi Reserviupseeriliiton toiminnanjohtaja Janne Kosonen.
Vuodesta 1957 asti järjestetyssä Milcomp-moniottelussa joukkueet kilpailevat suunnistuksessa, ammunnassa, maaesteradalla ja vesiesteradalla. Joukkueet osallistuvat moniottelun lisäksi kilpailuun ensiavussa ja sotilaslainsäädännön tuntemuksessa, joista jaetaan palkinnot erikseen.
Van der Westhuijzen pitää sotilassuunnistuskilpailua yhtenä hyvänä esimerkkinä siitä, miten Milcomp arvioi monipuolisesti sotilaiden perustaitoja.
– Joukkueen on kyettävä suunnistamaan tuntemattomassa maastossa ja ympäristössä ilman sähköisiä suunnistusvälineitä, yllään sotilasasut ja mukanaan aseet. Heidän täytyy suunnistaa annettuihin kontrollipisteisiin tietyssä järjestyksessä mahdollisimman nopeasti. Heille annetaan erilaisia karttoja, ilmakuvia, luonnoksia ja niin edelleen. Joskus mukana on muistinvarainen kierros pisteestä toiseen. Harjoitus arvioi suunnistustaitoja, johtajuutta, yhteistyötä, kestävyyttä, kuntoa, ryhmätyötä ja monia muita ominaisuuksia, joita vaaditaan menestyksekkääseen sotilaalliseen toimintaan.
Kukin maa voi lähettää haluamansa määrän kolmen hengen joukkueita. Suomesta osallistuu yksi miesjoukkue ja yksi naisjoukkue. Ensikertalaisten joukkuetta ei saatu muodostettua.
– Miesten puolella meillä on yksi kilpailija tavallaan reservissä. Tapana on, että jos ja kun kilpailijoita jää yli, niin siellä on tietty määrä yksittäisiä kilpailijoita eri maista. Heistä muodostetaan kansainvälisiä kolmen hengen joukkueita, jolloin kaikki paikan päälle tulevat urheilijat pääsevät kilpailemaan, Kosonen avaa.
Suomen miesten joukkueeseen kuuluvat Janne Hyvärinen (vasemmalla), Saku Liehu (keskellä) ja Mikko Välivirta (oikealla) poseerasivat esteradalla Viron lipun väreihin maalatun kahden metrin muurin edessä. Kuva Margus Andersson.
Kilpailun järjestää Viron reserviupseeriliitto (EROK), Viron puolustusvoimat ja vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö Kaitseliit. Kilpailijat ovat aloittaneet harjoitukset Tallinnassa jo sunnuntaina. Varsinaiset kilpailut pidetään 6.–8. elokuuta ja palkinnot jaetaan perjantaina 9. elokuuta.
Kilpailu on osa CIORin vuosittaista kesäseminaaria. Kesäseminaarin järjestää vaihtelevasti jokin CIORin jäsenmaa, tänä vuonna se on Viro. Seminaarin yhteydessä Reserviupseeriliitostakin osallistutaan viikon aikana muun muassa hallinnollisiin kokouksiin, nuorten reserviupseereiden työpajaan, erilaisiin toimikuntiin ja Milcompin järjestelyihin.
– Suomen reserviupseeriliitto on ollut mukana CIORin toiminnassa vuodesta 1996 alkaen. Suomi, samoin kuin muutkin Natoon kuulumattomat maat, kuten Ruotsi, Itävalta, Sveitsi ja Etelä-Afrikka, ovat mukana liitännäisjäseninä. Pääsemme osallistumaan kaikkiin tapahtumiin, mutta organisaation varsinaisia jäseniä voivat olla vain Nato-maiden reserviupseerijärjestöt, Kosonen taustoittaa.
– CIOR-yhteistyö on meillä yksi tärkeimmistä kansainvälisistä kontakteista. Osallistumme kesäkongressitapahtumiin aktiivisesti.
Suomen karsinnoissa toukokuussa Lahdessa mukaan miesten joukkueeseen valikoituivat Mikko Välivirta, Janne Hyvärinen, Saku Liehu ja Johannes Siirilä. Aikataulusyistä naiskilpailijat eivät osallistuneet karsintoihin, mutta ovat osallistuneet vastaaviin kilpailuihin kansainvälisen reservinaliupseerijärjestön, CISORin, kautta. Naisjoukkueeseen valittiin Heini Kouki, Mirka Mannersuo ja Elina Kangas.
Karsinnoissa parhaat pisteet saavutti Mikko Välivirta, joka on osallistunut Milcompiin joka vuosi vuodesta 2005 lähtien. Hänellä on taustalla monipuolinen urheilupohja niin suunnistuksesta, ampumajuoksusta, uinnista kuin kamppailulajeistakin. Millaiset tunnelmat hänellä on Milcompista?
– Ihan hyvät fiilikset. Olen itse onnistunut pääsemään karsinnoista useana vuonna. Tämä oli tietynlainen kohokohta ja toimii myös hyvänä kuntotestinä. On mukava testata omia taitojaan kovien, muista maista tulevien osallistujien seurassa, Välivirta kommentoi.
– Olen valmistautunut kilpailuun ihan harrastuksia, pääasiassa suunnistusta ja ampumajuoksua treenaamalla, ja tietysti, kun on kokemusta usealta vuodelta, vanhaa kokemusta hyödyntäen