Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Onni Isohella

Kuvassa Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö, kontra-amiraali Markku Hassinen ja Pääesikunnan valmiuspäällikkö, lippueamiraali Janne Huusko.

Vasemmalla Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö, kontra-amiraali Markku Hassinen. Oikealla Pääesikunnan valmiuspäällikkö, lippueamiraali Janne Huusko.

Suomenlahdella vastuu on Merivoimilla ja Rajavartiolaitoksella – lue edustajien kommentit aiheesta

Eemeli Ervasti ja Oskar Äyräpää

Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos ovat mukana selvittämässä Suomen ja Viron välisen kaasuputken vaurioita. Merivoimien Katanpää-luokan miinantorjunta-alus Purunpää on ollut toteuttamassa virka-aputehtävää.

Pääesikunnan valmiuspäällikkö, lippueamiraali Janne Huusko tarkensi Puolustusvoimien roolia Valtioneuvoston järjestämässä tiedotustilaisuudessa. Hänen lisäkseen tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa olivat pääministeri Petteri Orpo, Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö, kontra-amiraali Markku Hassinen, Keskusrikospoliisin rikosylitarkastaja Timo Kilpeläinen, Liikenne- ja viestintäviraston päällikkö Heidi Kivekäs ja Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Riku Huttunen

Huuskon mukaan Merivoimien rooli asiassa on luonnollinen.  
– Puolustusvoimien normaali tehtävä on seurata lähialueiden toimintaa tarkasti. Tässäkin tapauksessa Suomenlahden alueella meritilannekuvan muodostaminen on meidän perustehtävä, Huusko muistuttaa. 

Puolustusvoimat voi tehostaa omaa valmiutta normaaliolojen toimivaltuuksin. Valmiutta tehostaessa Puolustusvoimat voi muun muassa lisätä tiedustelua, vartiointia ja aluevalvontaa.

– Aiemminhan oli tiedossa, että Puolustusvoimat on siirtynyt B-turvallisuustasolle, joka pitää sisällään tiettyjä toimenpiteitä. Tässä mielessä voidaan todeta, että olemme jo pitkän aikaa sitten tehostaneet omaa toimintamme, Huusko lisää. 

Puolustusvoimat otti käyttöön turvallisuustasojärjestelmän vuonna 2017. Voimassa olevaa turvallisuustasoa kuvataan neliportaisella järjestelmällä sekä väri- että kirjainkoodeilla A–D, vihreästä punaiseen. A on perustaso ja D korkein taso. Eri tasot aiheuttavat toimenpiteitä, kuten esimerkiksi vartioinnin lisäämistä. Yleisesti ottaen turvallisuustoimien määrä lisääntyy turvallisuustasoa korotettaessa.  

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö, kontra-amiraali Markku Hassinen kertoi samassa tiedotustilaisuudessa, että Suomenlahdella on hyvin paljon liikehdintää.  

– Siellä liikkuu tavanomaisen kauppameriliikenteen lisäksi paljon valtion aluksia ja sota-aluksia. 

Hassisen mukaan alueella liikkuu paljon sekä venäläisiä, suomalaisia, virolaisia että muun maalaisia valtion aluksia. 

– Suomen viranomaiset, Rajavartiolaitos ja Puolustusvoimat seuraavat jatkuvasti liikennettä Suomenlahden alueella. Kaikkeen poikkeavaan liikenteeseen reagoidaan heti, Hassinen sanoi. 

Tiistaina kaasuputken vuotopaikalla toimivat edelleen miinantorjunta-alus Purunpää ja merivartioston alus Turva. Tutkintavastuu asiassa on Keskusrikospoliisilla.  

Suomen ja Viron välisessä Baltic Connector -maakaasuputkessa havaittiin paineen alenema sunnuntaiyönä 8. lokakuuta. Tiistaina varmistui, että putkessa oli huomattava reikä. Asiantuntijoiden mukaan vaurio ei ole voinut aiheutua ilman ulkopuolista tahoa.