Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Ministerie van Defensie

Kuvassa amiraali Rob Bauer

Amiraali Rob Bauer valittiin Naton sotilaskomitean puheenjohtajaksi lokakuussa 2020.

Suomen valtiojohto saa vieraakseen Naton sotilaskomitean puheenjohtajan

Georg Närjä

Naton sotilaskomitean puheenjohtaja, amiraali Rob Bauer vierailee tällä hetkellä Suomessa. Kuka hän on ja mikä hänen asemansa Natossa on?

Puolustusliitto Naton sotilaskomitean puheenjohtaja (Chair of the NATO Military Committee, CMC), amiraali Rob Bauer vierailee Suomessa 16.6.-18.6. Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivisen isännöimänä. Suomen vierailullaan Bauer tapaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön, puolustusministeri Antti Kaikkosen sekä ulkoministeri Pekka Haaviston. Amiraali Bauer vierailee myös Merivoimilla ja Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksessa Helsingissä.

Naton sotilaskomitean puheenjohtaja, amiraali Bauer on ennen nykyistä tehtäväänsä toiminut muun muassa Alankomaiden puolustusvoimien komentajana ja sitä ennen Alankomaiden puolustusvoimien varakomentajana. Nykyisessä tehtävässään hän toimii Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin vanhempana sotilaallisena neuvonantajana ollen samalla puolustusliiton korkea-arvoisin sotilashenkilö.

Maanpuolustuskorkeakoulun professori Tommi Koivula kertoo, että Naton sotilaskomitean (NATO Military Committee, MC) tehtävänä on tarjota Pohjois-Atlantin Neuvostolle (North Atlantic Council, NAC) tukea ja neuvoja sekä pyydettäessä näkökulmia sotilaallisstrategisiin kysymyksiin.

– Naton sisäisessä toimintatavassa sotilaallinen toiminta on alistettu poliittiselle puolelle. Sotilaat ovat neuvonantajia ja toimeenpanijoita, mutta päätökset tehdään aina poliittisella tasolla jäsenvaltioiden edustajien kautta, Koivula evästää.

Sotilaskomitean toinen funktio on valvoa Naton komentorakennetta.

– Se tavallaan valvoo Naton Euroopan joukkojen komentajaa (SACEUR) ja Naton transformaatiokomentajaa (SACT), jotka pyörittävät tätä Naton komentorakennetta.

– Sotilaskomitea ja sen puheenjohtaja toimii linkkinä poliittisen päätöksenteon ja sotilaallisen toimeenpanon välimaastossa. Näin hänen rooliansa voisi määritellä, Koivula jatkaa.

Sotilaskomitea on Pohjois-Atlantin neuvoston jälkeen Naton tärkein elin. Naton jäsenmaiden asevoimien edustajat tapaavat komiteassa säännöllisesti ja kolmesti vuodessa komiteassa ovat edustettuina asevoimien komentajat.