Petteri Keskikuru

Miinalaiva Uusimaa oli harjoituksen ajan Ruotsin merivoimien johdossa.

Suomen ja Ruotsin merivoimat ottivat johtoonsa toistensa alukset

Leevi Larkovuo

Merivoimat harjoitteli johtosuhdemuutoksia yhteisharjoituksessa Ruotsin kanssa Itämerellä.

Viime viikolla Itämeren kansainvälisillä merialueilla järjestetyssä kahdenvälisessä harjoituksessa Suomen ja Ruotsin merivoimat ottivat johtoonsa toistensa alukset. Ruotsin merivoimien HMS Helsingborg -alus oli harjoituksen ajan suomalaisten johdossa, kun taas miinalaiva Uusimaa oli ruotsalaisten operaatiokeskuksen johdettavana.

– Harjoituksessa pyrittiin kehittämään Suomen ja Ruotsin välistä merivalvontayhteistyötä ja siihen liittyvään johtamista ja tilannekuvan välittämistä, merivoimien tiedottaja Markus Malila kertoo.

Vaikka Suomen ja Ruotsin välinen yhteisharjoittelu on aktiivista ja meritilannekuvaan liittyvää tietoa vaihdetaan maiden välillä päivittäin, ei vastaavanlaisia harjoituksia ennen ollut järjestetty. Kyseessä oli ensimmäinen harjoitus, jossa alus kävi toisen maan operaatiokeskuksen johdossa. Uudenlainen harjoitus aiheutti muutoksia sekä käytännön järjestelyissä että etenkin viestiliikenteen yhteensovittamisessa.

– Osaltaan tässä harjoituksessa vietiin merivalvonnan ja yhteisten resurssien käytön kehittämistä eteenpäin, Malila sanoo.

Harjoitus oli osa laajempaa harjoitussuunnitelmaa ja yhteistyötä viedään joka tasolla eteenpäin. Suomen ja Ruotsin merivalvontayhteistyö perustuu vuonna 2006 solmittuun meritilannekuvayhteistyösopimukseen, jonka pohjalta Suomen ja Ruotsin merivoimat vaihtavat tietoa merivalvontaan liittyen. Tähtäimessä on yhä monipuolisempi yhteistyö.

– Harjoittelu jatkuu säännöllisesti ja suunnitelmallisesti yhä tiiviimmin, Malila korostaa.