Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Janne Karjalainen

Tulevaisuudessa on tarkoituksena tehdä erillisiä projektisopimuksia, jotka edistävät Suomen ja Italian yhteistyötä.

Suomen ja Italian yhteistyö parantaa satelliittikuvia myös metsäpaloista

Antti Pennala

Suomen ja Italian yhteistyö satelliittikuvantamisessa voi parantaa esimerkiksi metsäpalojen tarkkailua. Maiden puolustusministeriöt ovat allekirjoittaneet puitesopimuksen Cosmo-Skymed Second Generation järjestelmään liittyvästä kehityksestä.

Puitesopimuksella sovitaan Cosmo-Skymed Second Generation satelliittikuvantamisjärjestelmän käyttämisen suuntaviivoista ja projektin edistämisestä. Yhteistyöllä pyritään myös edelleen edistämään Suomen ja Italian puolustushallintojen välistä puolustusmateriaalialan yhteistyötä.

Puitesopimuksessa määritellään yleisiä ehtoja, kun taas yksittäisissä sopimuksissa sovitaan tarkemmin projekti- tai tilauskohtaisissa ehdoista.

– Tulevaisuudessa on tarkoituksena tehdä erillisiä projektisopimuksia, jotka edistävät yhteistyötä ja koskevat tarkempia teknisiä ja kaupallisia seikkoja, kerrotaan Suomen puolustusministeriön tiedotteessa.

Puitesopimus antaa raamit Suomen ja Italian satelliittikuvantamiseen liittyvän yhteistyön pohjalle.

– Suomen ja Italian puolustusalan yhteistyö on ollut toimivaa ja toivon juuri allekirjoitetun puitesopimuksen edelleen syventävän maiden yhteistyötä etenkin materiaalihankkeissa. Meillähän on jo ollut käytössä järjestelmän ensimmäisen sukupolven versio mutta jatkossa uusi järjestelmä mahdollistaa erottelukyvyltään erittäin tarkan kuvamateriaalin saamisen myös huonon näkyvyyden olosuhteissa, kommentoi Suomen puolustusministeriöstä hallitussihteeri Tuomas Venho.

Suomi haluaa olla kuvantamistekniikan kehityksessä aallonharjalla ja siihen luonteva jatkumo on lähteä mukaan italialaisten toisen sukupolven satelliittikuvantajärjestelmän kehittämiseen sekä hyödyntämiseen. Uusi järjestelmä koostuu kahdesta satelliitista vanhan neljän sijaan. Uusilla satelliiteilla saadaan entistä enemmän ja tarkempia kuvia.

– Uusi järjestelmä ei palvele ainoastaan puolustusvoimia, vaan järjestelmällä voidaan kuvata maanpintaa ja tarkkailla esimerkiksi metsäpaloja, kuten Italiassa jo tehdään, kuvailee Venho järjestelmän hyötyjä ja käyttötarkoitusta.