Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Nea Holopainen

Kuvassa Suomen puolustusvoimien hankkima F-35 monitoimihävittäjä.

Suomesta tulee ensimmäinen maa Yhdysvaltojen ulkopuolella, joka valmistaa F-35:n eturunkoja.

Suomen historian suurin asekauppa on allekirjoitettu – "Varmaan juomme pahvimukista kahvia päälle"

Konsta Tourunen

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johto allekirjoitti perjantaina 11. helmikuuta pääasiassa hävittäjiä, koulutuslaitteita, varaosia ja huoltopalvelua käsittävät sopimukset. Puolustusministeri Antti Kaikkonen puolestaan laittoi nimensä teollista yhteistyötä koskevan sopimuksen alle.

HX-hävittäjähanke saavutti tänään merkittävän virstanpylvään, kun sopimukset allekirjoitettiin. 

Sopimuksia on tarkalleen ottaen kolme. 

Logistiikkalaitoksen johtaja, insinöörikenraalimajuri Kari Renko ja Logistiikkalaitoksen strategisten hankkeiden kaupallinen johtaja Lars-Christian Schauman allekirjoittivat niistä kaksi. Sopimusten toisena osapuolena on Yhdysvaltojen puolustushallinto.

– Yksi käsittelee huoltojärjestelmää ja huoltopalvelua ja toisessa on loput, Renko avaa.

"Loppuihin" kuuluu pääasiassa itse hävittäjien, varaosien, Yhdysvalloissa annettava koulutuksen sekä koulutuslaitteiden, kuten simulaattoreiden hankinta.

Suomi tekee sopimukset aseistuksesta myöhemmin.

– Meidän tulee hienosäätää vielä tavaroiden tarkka toimitusaikataulu, jotta ne ovat Suomen käytettävissä oikea-aikaisesti. Esimerkiksi aseissa ruuti ja räjähdysaineet vanhenevat, joten niitä ei kannata ostaa liian aikaisin varastoon vanhenemaan, Renko toteaa.

Tällä hetkellä aikeissa on ollut ostaa ilmataisteluohjukset AMRAAM ja Sidewinder. Renko kuitenkin kertoo, että asia ei ole täysin lukkoon lyöty.

– Jos Yhdysvalloissa tulee saataville jotain parempaa, niin tietenkin otamme parhaan ja viimeisimmän, mutta tämän hetken tiedon mukaan ne ovat AMRAAM ja Sidewinder.

Ensimmäinen maa Yhdysvaltojen ulkopuolella, jossa tuotetaan F-35:n eturunkoja

Kolmas sopimus velvoittaa Pratt & Whitneyn ja Lockheed Martinin tekemään Suomen teollisuudelta tilauksia summalla, joka vastaa 30 prosenttia koko HX-hankkeen hinnasta. Teollisen yhteistyön osuus päätettiin jo HX-hankkeen aikaisemmassa vaiheessa muutama vuosi sitten.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen allekirjoitti sopimuksen tänään Helsingissä, ja sen vastapuolina olivat asianosaiset yritykset.

Teollisesta yhteistyöstä vastaavan puolustusministeriön hallintoneuvoksen, Iikka Marttilan mukaan tilauksia tulee monille yrityksille. Hän mainitsee nimeltä Patrian, Instan ja Finnairin.

Yksi merkittävimmistä teollisen yhteistyön tuotteista on F-35:n eturungot. Patria käynnistää niiden tuotannon ensimmäisenä toimijana, joka ei sijaitse Yhdysvalloissa. Patria ei tee runkoja vain Suomen omaan käyttöön, vaan myös muille F-35:n käyttäjämaille.

Logistiikkalaitoksen Rengon mukaan Suomi varautuu valmistamaan jopa 400 F-35:n eturunkoa.

Marttilan mukaan ei ole tavanomaista, että ostava valtio alkaa valmistaa kyseisen hävittäjän komponentteja.

– Koen, että pystyimme neuvottelemaan hyvin ja Lockheed Martin todella halusi myydä koneen meille. Varmaa syytä en voi sanoa.

Nimet rustataan karun byrokraattisesti

Kaikki raha liikkuu Suomen ja Yhdysvaltojen puolustushallinnon välillä, ja sopimukset ovat valtioiden välisiä. Syynä on FMS-hankintamenettely (Foreign Military Sales).

Hankintatavassa maksut menevät kuukausittain Yhdysvaltojen puolustushallinnolle, joka välittää rahat puolustusteollisuuden yrityksille. Renko arvioi, että kuukausittainen maksuvirta jatkuu kymmenisen vuotta.

FMS-menettelyn takia allekirjoitettava sopimus ei paisu niin suureksi paperinipuksi kuin voisi olettaa. Se vain viittaa Yhdysvaltojen FMS-lainsäädäntöön, jolloin sopimustekstiä säästyy.

– Jos tämä olisi kaupallinen sopimus, paperin määrää mitattaisiin varmasti mapeissa. Nyt sopimus esimerkiksi viittaa lentokoneen spesifikaatioon, joka on yhdysvaltalainen virallinen paperi, ja luettelee vain meidän hankinnan poikkeukset. Näin sopimuksessa on joitain kymmeniä sivuja, Renko kertoo.

Kun sopimuspaperi tulee Suomeen, siinä on jo Yhdysvaltojen puolustushallinnon allekirjoitus. Ketään yhdysvaltalaista ei ole samaan aikaan kirjoittamassa nimeään.

– Kun laitamme siihen Suomen puolelta nimemme, tarjous muuttuu tilaukseksi. Se on hyvin karu, byrokraattinen tilaisuus. Oman väen kesken kirjoitamme siihen mustekynällä nimmarit. Varmaan juomme pahvimukista kahvia päälle, Renko selittää.