Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Elmeri Lehti

Kasper Kannosto

Energiakeräyksessä kerätään materiaalilahjoituksia ja varoja Ukrainaan.

Suomalaisjärjestö turvaa Ukrainan sähkönsaantia suurkeräyksellä

Julius Seere

Jatkuva energiansaanti on erityisen kriittistä sairaaloissa.

Venäjä on Ukrainaan hyökätessään järjestelmällisesti kohdistanut iskuja sähkö- ja energiainfrastruktuuriin. Iskut ovat viime aikoina kiihtyneet ja talven lähestyessä sähköverkon toiminnan turvaaminen korostuu. 

Tilannetta helpottaakseen on suomalainen vapaaehtoisista koostuva yhdistys Your Finnish Friends (YFF) aloittanut energiakeräyksen. Tänään, 16. syyskuuta alkaneen keräyksen tarkoitus on kerätä Ukrainassa tarvittavaa materiaalia lahjoituksina, sekä varoja materiaalihankintoihin.

Varavirtaa yhteisvoimin

Ukrainan sähkön- ja lämmöntuotannosta on nyt tuhoutunut noin 70 prosenttia. Venäjä on vallannut Zaporižžjan ydinvoimalan ja toistuvat drooni- ja ohjusiskut kohdistuvat muihin voimalaitoksiin ja sähköverkkoon, kertoo Your Finnish Friends yhdistyksen puheenjohtaja Kasper Kannosto. Ukraina pyrkii varautumaan iskuihin, mutta rajallisten resurssien vuoksi on ulkomaiselle avulle suuri tarve, hän kertoo. 

Kannosto kertoo, että lahjoituksia kaivataan erilaisilta toimijoilta, valtiolta, kunnilta, yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä, sillä tarvittavan materiaalin kirjo on laaja. Tukea kampanja saa muun muassa mediapersoona Riku Rantalalta ja europarlamentaarikko Pekka Toverilta

Kysyntää on aurinkopaneeleille, UPS-laitteille (Uninterrupted Power Supply), muuntajille, lähes kaikelle aina teollisen kokoisista generaattoreista ja aggregaateista kylmälaukun kokoisiin kaupallisiin varavirtalähteisiin. 

– Kaikki, mikä turvaa yksilöiden tai ryhmien kriittistä infraa, sitä me tarvitsemme, Kannosto tiivistää. 

– Lisäksi keräämme ihan rahalahjoituksia, hän jatkaa.

Rahalahjoituksia käytetään Kannoston mukaan ensisijaisesti Ukrainaan lahjoitettavien UPS-laitteiden ostoon. UPS-laitteet ovat erittäin kriittisiä, sillä niillä voidaan taata esimerkiksi sairaaloiden toiminta sähkökatkosten tapahtuessa.

Kun sähköt katkeavat siirtyvät sairaalat käyttämään vara-generaattoreita. Generaattorien ongelmana on, että ne eivät käynnisty välittömästi, eikä niiden tuottama sähkövirta ole tasaista. Generaattorien tuottamalla epätasaisella sähkövirralla sairaalan laitteet eivät toimi kunnolla, Kannosto kertoo. Hänen mukaansa UPS-laitteet kykenevät kuitenkin estämään tämän.

– Kun verkkovirta katkeaa niin samalla hetkellä alkaa laitteen akusto syöttämään sähköä sairaalalaitteisiin. Se syöttää sähköä kunnes generaattori alkaa syöttää virtaa, Kannosto selittää. 

– Tämän jälkeen UPS ottaa vastaan sen generaattorin epätasaisen virran ja siivoaa sen tasalaatuiseksi, hän jatkaa. 


Sähkökatkot aiheuttavat haasteita kaikille, yksittäisistä sotilaista sairaaloihin. Kuva: Roman Baluk

Yhteistyökumppanina sisäministeriö

UPS-laitteiden lisäksi lahjoitusvaroja käytetään materiaalin kuljetuskustannuksiin Suomesta Ukrainaan. Kannosto kertoo, että kooltaan pienemmän materiaalin, kuten varavirtalähteiden koko logistiikkaketju on yhdistyksen hallinnassa.

Materiaali voidaan noutaa lahjoittajalta, jonka jälkeen vapaaehtoiset kuljettajat toimittavat sen 1300 kilometrin päähän Ukrainaan. Suuremman materiaalin kanssa yhdistys tekee yhteistyötä sisäministeriön kanssa siten, että sisäministeriö järjestää materiaalin kuljetuksen. 

– Kaikki mikä saadaan pakettiautoihin puskettua kuljetetaan itse, mutta 10–15 metriä pitkä aggregaatti vaatii isomman kuljetuksen, Kannosto vahvistaa. 

Sisäministeriön kanssa yhteistyötä tekee myös oman energiakeräyksensä 11. syyskuuta aloittanut Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK). EK kerää Ukrainaan lahjoitettavaksi samaa materiaalia, kuin Your Finnish Friends.

Keräykset eroavat toisistaan siinä, että YFF hoitaa pienikokoisen materiaalin kuljetuksen itse, kun taas EK kerää materiaalia suoraan sisäministeriölle. Siksi Kannosto suosittelee, että lahjoittajat keskittyisivät pienikokoisissa materiaalilahjoituksissa YFF-yhdistykseen.

– Sisäministeriötä ei kannata rasittaa näillä pienemmillä lahjoituksilla. Ennemmin keskittää sinne kaikki isommat, sillä ne vaatii eniten resursseja, Kannosto selittää. 

Menestys on kiinni lahjoittajista

Odotukset keräyskampanjalle ovat Kannoston mukaan korkealla. YFF on aikaisemmin toteuttanut menestyneesti erilaisia keräyskampanjoita, esimerkiksi auto-ja drooni jammeri keräyksen. Kannoston mukaan onnistuminen kampanjoissa vaatii tiukkaa työtä, mutta lopulta menestys on kiinni lahjoittajista. 

– Kannattaa ensin katsoa omat varastot läpi, sitten oman yrityksen varastot ja jos ei voi itse lahjoittaa voi vinkata jollekin yritykselle tai tuttavalle, Kannosto ohjeistaa. 

– Kaikki apu, joka voidaan saada pyritään keräämään, hän toteaa. 

Lisätietoa energiakeräyksistä saat Your Finnish Friendsin kotisivuilta tai Elinkeinoelämän keskusliton kotisivuilta.