Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Antti Paasikoski

Käynnissä viestisuunnistus

Suomella oli viestiosuudella mukana kaksi naisten ja kolme miesten paria.

Suomalaiset ylivoimaisia sotilassuunnistuksen Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa

Julius Numminen

Pääesikunnan koulutusosasto järjesti suunnistuksen avoimet Sotilas-PM kilpailut Etelä-Karjalassa 19.–21. syyskuuta. Mestaruuskisoihin osallistui suunnistajia niin Suomesta, Ruotsista, Tanskasta kuin Latviasta. Suomi menestyi kisoissa mainiosti.

Avoimissa sotilassuunnistuksen Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa järjestettiin tiistaina henkilökohtaiset kilpailut. Miesten sarjassa voitokkaasti suunnisti Miika Kirmula ajassa 48.05. Noin yhdeksän kilometrin, mäntymetsästä, kukkuloista ja suoalueista koostuneen maaston läpi suunnisti maaliin toiseksi nopeiten latvialainen Ilgvars Caune. Kolmanneksi ja neljänneksi parhaan ajan saivat Topias Arola ja Ville Pasanen, jotka kumpainenkin alittivat tunnin rajapyykkiin.

Miesten avoimessa joukkuekilpailussa, jossa lasketaan yhteen jokaisen maan parhaimpien kilpailijoiden tulokset, tuli Suomi ensimmäiseksi. Suomen joukkueen yhteisaika oli 3.41.45, joka oli yli 36 minuuttia parempi kuin toisena tulleen Latvian.

Järjestelyorganisaatiossa kilpailun johtajana toiminut majuri Raimo Turtinen tietää, kenelle kunnia Suomen menestyksestä kuuluu.

– Suomen joukkueen menestys on tullut valmentajan hyvällä panoksella sekä laadukkailla ja kovilla urheilijoilla. Kotikenttä on myös aina kotikenttä. Suunnistuksessa maastotyypin tuntemus on isossa roolissa ja tällä kertaa se toi etua Suomen joukkueelle, sanoo Turtinen.

Suomen kultajuhlaa oli myös naisten henkilökohtainen kilpailu, kun 5,5 kilometrin matkan suunnisti voittavalla ajalla 36.40 EM- ja MM-mitalisti Marika Teini. Suomi voitti myös naisten yhteiskilpailun ajalla 2.33.21, päihittäen Latvian kahdella minuutilla. 

Mestaruuskilpailun viestiosuus järjestettiin keskiviikkona. Naisten avoimessa viestissä parhaimpaan tulokseen ylsi Latvian viestijoukkue, mutta toisena maaliin tullut Suomen viestikaksikko Emmi Kiljunen ja Marika Teini veivät ajallaan 1.13.46 kärkisijan Pohjoismaiden keskuudessa. Miesten viestissä Topias Arola ja Miika Kirmula toivat jälleen uuden voiton Suomelle ajassa 1.06.19. 

Suunnistuksen sotilas-PM kilpailu oli suomalaisille voitokas. Kuva: Antti Paasikoski 

Suunnistus – sotilaan perustaito

Kisamenestys todistaa suunnistustaidon olevan hyvällä tolalla Suomessa. Turtisen mukaan sotilaan täytyy osata suunnistaa.

– Suunnistus on sotilaan perustaito edelleen, digitalisaatiosta huolimatta. Sotilaan tulee osata liikkua toimintaympäristössään: oli se sitten maasto, kaupunki, meri tai ilma, niin suunnistus on aina mukana, kun sotilas tai sotilasjoukot liikkuvat, Turtinen avaa.

Turtisen mukaan suunnistustaito kytkeytyy myös sotilaallisen tilannekuvan luomiseen. 

– Yleensä se on kartta, johon tilannekuvaa viedään ja jos ei kartasta ymmärrä mitään, niin ei se tilannekuva kartalta aukea, hän sanoo.

Kulttuuri esillä kisaamisen ohella

Urheilemisen välissä ehdittiin myös rentoutua. Henkilökohtaisen kilpailun jälkeen osallistujille tarjottiin mahdollisuutta saunoa ja uida.

– Suomalaista kulttuuria pystyttiin tarjoamaan varsin tiukkaan aikataulutetussa kilpailujaksossa. Hyvin osallistujat kävivät myös tämän mahdollisuuden kokemassa, kertoo Turtinen.

Kisojen henki oli muutoinkin mainio.

– Ilmapiiri oli kaiken kaikkiaan todella hyvä ja välitön. Kansainvälisen sotilasurheiluliiton CISM:in motto: "friendships through sports" toteutui kyllä hyvin, Turtinen tiivistää tunnelmat.