Ilmavoimat

Ilmavoimien F/A-18 hornet Distant Frontier -harjoituksessa yhdessä Yhdysvaltojen ilmavoimien F22-hävittäjän kanssa.

Suomalaiset Alaskan taivaalla – ilmavoimat osallistuu kuuluisaan Red Flag -harjoitukseen

Roope Kariniemi

Kuusi viikkoa kestävä ilmavoimien harjoitusmatka Alaskaan alkoi syyskuussa ja jatkuu läpi lokakuun. Harjoitus on yksi maailman vaativimmista, ja se alkaa toden teolla tänään.

Suomen ilmavoimat osallistuu ensimmäistä kertaa tänään alkavaan Red Flag-ilmaoperaatioharjoitukseen. Kaksi viikkoa kestävässä harjoituksessa Suomella on mukana kuusi F/A-18 Hornet hävittäjää. Harjoitukseen osallistuu 110 henkilöä Suomesta, mutta enimmillään Alaskassa on 70 Ilmavoimien edustajaa yhtäaikaisesti.

– Henkilöstöä vaihdetaan harjoituksen aikana, sillä komennus on kaiken kaikkiaan pitkä, osalla yli 6 viikkoa. Henkilöstö koostuu ohjaajista, mekaanikoista, tehtävätuesta ja turvallisuushenkilöstöstä, kertoo Karjalan Lennoston komentaja, eversti Timo Herranen.

Komennuksesta pitkän tekee se, että Red Flag harjoituskokonaisuuteen kuuluu myös kahdenväliset Distant Frontier -nimiset harjoitukset Yhdysvaltain ilmavoimien kanssa. Ensimmäinen pidettiin syys-lokakuun vaihteessa ja toinen tullaan pitämään 22.-26. lokakuuta.

– Harjoitus on lähtenyt hyvin käyntiin. Laivue pääsi lentämään F22 -ihävittäjien kanssa, ja saimme arvokasta kokemusta muun muassa häiveominaisuuksista, Herranen kommentoi Distant Frontier-harjoituksen kulkua Ruotuväelle.

Varsinainen Red-Flag harjoitus pidetään siis Distant Frontier harjoitusten välissä, ja siihen osallistuu lisäksi Etelä-Korean ilmavoimat.

Syksyn harjoituskokonaisuus Alaskassa korvaa vuosittaisen Ruska-ilmaoperaatioharjoituksen, ja on pelkästään sijaintinsa vuoksi Ilmavoimille ennennäkemätön. Miksi harjoitukseen osallistutaan?

Harjoitus toteutetaan hyvin realistisessa ympäristössä, jossa on myös epäsuorasti ilmataisteluun liittyvää toimintaa, kuten elektronista sodankäyntiä.

Ilmavoimien tiedotteen mukaan harjoitusvastustajana toimii Yhdysvaltain ilmavoimien aggressoriyksikkö, joka pyrkii jäljittelemään teknologisesti edistyneen vastustajan kalustoa ja taktiikkaa, tiedotteessa kerrotaan.

Harjoituksen tavoitteena korostuukin se, että kehityksessä pysytään mukana.

– Tavoitteena on harjoitella kehittynyttä uhkaa vastaan ilmataistelutaktiikoita ja samalla todentaa käyttöön saadun Hornetin toisen elinikäpäivityksen suorituskykyä. Lisäksi harjoitellaan yhteistoimintaa viidennen sukupolven hävittäjien kanssa. Itse Red Flag -harjoituksessa siirrytään sitten toimimaan osana suuria ilmaoperaatioita, eversti Herranen kuvailee harjoituksen tavoitetta.

Lisäksi Alaskassa yhdistyy useat ilmataistelun komponentit.

– Ilmasta ilmaan-toiminta on hävittäjätaktiikan harjoittelua ilma-uhkia vastaan, eli voidaan puhua hävittäjätaistelusta. Ilmasta maahan -toiminta sisältää ilmaoperaatioita, joissa vaikutetaan ilmasta maa-maaleihin, esimerkiksi pommipudotuksilla. Molempia harjoitetaan, ja usein ne yhdistyvät samaan operaatioon, jolloin kyse on niin sanotusta multirole -toiminnasta, Herranen avaa harjoituksen sisältöä

– Red Flag -harjoituksessa on erinomaiset edellytykset toteuttaa edellä mainittuja toimintoja monipuolisessa uhkaympäristössä, jossa on ilmatorjuntajärjestelmiä ja elektronista vaikuttamista, hän jatkaa.

Lokakuu on ilmavoimille toiminnantäyteinen. Ensi viikolla, Alaskan harjoituksen lisäksi, järjestetään 4 lentotoimintaharjoitusta yhtäaikaisesti eripuolella Suomea.