Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Elias Harinen

Kuvassa Sensofusion Airfence 7.0 laitteen kokoamista.

Sensofusionin tuotekehitystä ohjaa tieteeseen perustuva ja objektiivinen testaus.

Suomalainen uniikki teknologia mullistaa elektronisen sodankäynnin

Johannes Koivisto

Uusi laite tunnistaa droonit parhaimmillaan satojen kilometrien päästä.

Moni suomalainen yritys pärjää globaalissa kilpailussa, mutta kun turvallisuusalan teknologiayritys Vantaalta on saanut asiakkaikseen muun muassa Yhdysvaltain ilmailuhallinnon ja merijalkaväen ja jopa Israelin valtion, voidaan puhua kansainvälisestä läpimurrosta.

Tähän on kyennyt Sensofusion oy, jonka kehittämä uniikki teknologia on kerännyt laajaa kiitosta ympäri maailman. Yrityksen päätuote on drooninhavaitsemis- ja torjumisjärjestelmä Airfence 7.0, joka on osoittanut suorituskykynsä myös Ukrainassa, jossa yrityksellä on nykyään oma toimisto.

Sensofusionin toimitusjohtaja Tuomas Rasila kertoo, että Airfence toimii kaikissa olosuhteissa, joko paikallaan tai liikkeessä, niin laakealla sotatantereella kuin tiheässä kaupungissa.

Airfence perustuu ympäristössä kulkevien radiosignaalien havaitsemiseen sekä niitä lähettävien laitteiden tunnistamiseen ja paikantamiseen, Rasila kuvailee.

Enemmän kuin vain häirintää

Airfence on monipuolinen elektronisen sodankäynnin laite. Suotuisissa olosuhteissa se voi havaita signaaleja kymmenien tai jopa satojen kilometrien etäisyydeltä. Asiakas voi määritellä suojelualueen, jota laite valvoo seuraamalla kaikkia käytössä olevia radiotaajuuksia.

Rasila kertoo, että suuri osa lennokeista lähettää jatkuvasti radiosignaaleja, jotka voidaan tunnistaa ja näin määrittää myös lennokin tyyppi. Jotkin tiedustelukäytössä olevat lennokit lähettävät erityisen voimakkaita radiosignaaleja, sillä niiden on kyettävä lähettämään tietonsa kauas. Nämä signaalit ovat erityisen hyvin kuultavissa myös muille pitkän matkan päähän.

Suosituin Airfencen suorituskyky on passiivinen radiontunnistus. Laite seuraa radiosignaaleja ja havaitsee niiden avulla tapahtuvan laitteiden välisen kommunikoinnin. Laite pystyy tulkitsemaan tietoliikennettä ja voi jopa siepata yhteyden omiin tarkoituksiinsa.

– Pystymme identifioimaan, että signaali tulee tietynlaisesta laitteesta ja paikantamaan kyseisen laitteen. Lisäksi pystymme menemään signaalilinkkien sisään ja esimerkiksi näkemään videosyötettä, jota lähetetään, Rasila havainnollistaa.

Signaalin siepattuaan Airfence kykenee useissa tapauksissa lamauttamaan laitteen, kuten droonin. Suomalainen tuote on erinomainen radiosignaaliliikenteen häirinnässä. Rasila kokee, että häirintä ja pitkä kantama ovat elintärkeitä ominaisuuksia taistelukentällä.

– Tiedusteludroonin tunnistamisessa ja torjumisessa ei ole mitään arvoa, jos drooni havaitaan vasta näköetäisyydellä. Siinä vaiheessa droonin operaattori on jo onnistunut tiedustelussaan.

Airfence-järjestelmää operoidaan mobiililaitteella tai tietokoneella, ja se toimii niin online- kuin offline-tilassa. Tuote on säänkestävä ja pärjää jopa 50 asteen pakkasissa.

Tuotekehityksessään Sensofusionia ohjaa realiteetteihin ja tieteeseen nojautuva eetos. Rasila moittii tuotekehittäjiä, jotka eivät analysoi omien laitteidensa toimintaa monipuolisesti ja objektiivisesti. Hänestä monet häirintälaitteina myydyt tuotteet ovat joutavia tai peräti käyttökelvottomia.

– Jopa alalla laajasti käytössä olevat häirintävälineet ovat aika triviaaleja. GPS-häirintälaitteenkin voi ostaa internetistä, eikä se ole todellakaan mitään edistynyttä teknologiaa, Rasila kuittaa.

Jokaista Sensofusionin valmistamaa tuotetta testataan simuloiduissa radioympäristöissä, jotka vastaavat radio-olosuhteita eri maissa. Kun Airfence tekee havainnon laitteesta, voi käyttäjä olla Rasilan mukaan varma siitä, että havaittu laite todella on olemassa.

– Laitteen iso vahvuus on, että Airfencen tekemien havaintojen totuudenmukaisuus on huomattavan suuri.


Sensfusionin tuotteiden sotilaskäyttö on kasvanut Ukrainan sodan myötä huimasti. Kuva: Elias Harinen

Edelläkävijä alallaan

Rasilan kiinnostus puolustus- ja turvallisuustekniikkaa kohtaan kumpusi droonien tultua laajaan siviilikäyttöön 2010-luvulla. Rasila ymmärsi, että kehitys jatkuisi ja drooneilla olisi edessään loistava tulevaisuus.

– Näkemykseni oli, että droonien yleistyminen oli vääjäämätöntä. Olin silloin siitä aivan vakuuttunut.

Rasila ryhtyi kehittämään drooneja sotilaskäyttöön, mikä osoittautui umpikujaksi. Aika tällaisten laitteiden kaupalliselle lanseeraukselle oli väärä.

Seuraavaksi Rasila näki mahdollisuuden antidrooniteknologiassa. Vuonna 2016 hän perusti Sensofusion oy:n.

– Aloitimme niihin aikoihin, kun tämänkaltainen teknologia syntyi, Rasila avaa.

Alkuaikoina Sensofusionin tuotteiden kysyntä tuli pääosin terrorismin vastaisista operaatioista. Ukrainan sodan myötä kysyntä laajeni. Droonien sotilaskäyttö nousi uusiin ulottuvuuksiin ja kiinnostus yhtiön tuotteeseen räjähti.

Rasilan sinnikkyys vaikeina aikoina osoittautui oikeaksi päätökseksi. Droonien nousu mediajulkisuuteen ja droonialan linkittyminen Euroopassa raivoavaan sotaan on uutta.

– Onhan se vähän omituinen tunne herätä aamu-uutisiin jotka 12 tuntia myöhemmin vaikuttavat konkreettisella tavalla oman yrityksen toimintaan, Rasila pohtii.

Sensofusion oy kehittää itse Airfence-laitteiston ja koodaa ohjelmistot.

Airfence on Sensofusionin ainoa tuote eli yhtiö panostaa jatkuvasti sen toimintojen parantamiseen. Myydyt antidroonijärjestelmät saavat yritykseltä säännöllisiä ohjelmistopäivityksiä.

Rasila huomauttaa, ettei yhtiö luo uusia antidroonijärjestelmiä asiakaskohtaisesti.

Airfence 7.0 on nimensä mukaan tuotesarjan seitsemäs sukupolvi. Yritys seuraa jatkuvasti tuotteidensa performanssia, dataa ja alalla tapahtuvaa kehitystä.

Osaaminen kasvoi harppauksin

Airfence 7.0 -havainnointijärjestelmän veroton hinta on 160 000 euroa ja sen paino lisäosien ja säiliölaatikon kanssa on noin 25 kiloa. Etenkin eri valtioiden turvallisuuspalvelut ovat olleet yrityksen asiakkaita.

Vuodenvaihteessa Sensofusion myi yhden havainnointijärjestelmän Israelin valtiolle. Laite päätyi suojaamaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun kansliaa.

Kaupalla on omanlaistaan symboliarvoa, sillä Israel on johtavassa asemassa sotilas- ja turvallisuusteknologian kehityksessä. Maan puolustusvoimat on erityisen tunnettu elektronisen sodankäynnin kyvyistään.

Rasila arvioi, että etenkin valtiollisten johtajien turvallisuusyksiköt ottavat drooniuhan tosissaan.

– Lähtökohtainen käyttötarkoitus on fyysisen vahingoittamisen torjunta. Toisaalta droonia voi myös käyttää poliitikon nolaamiseen ulkoilmatilaisuudessa.

Sensofusion aloitti taipaleensa kehittämällä paikalleen asennettavan droonien havaitsemisjärjestelmän, jota se toivoi myyvänsä lentokentille. Yhteistyö Yhdysvaltain ilmailuhallinnon ja myöhemmin Yhdysvaltain merijalkaväen kanssa nosti yrityksen laajempaan tietoisuuteen ja kokemuksen kautta Sensofusionin osaaminen kasvoi harppauksin. 

– Kauppa johti kauppaan, joka taas johti uuteen kauppaan, Rasila luonnehtii yhtiön kasvuvaihetta.

Hän on optimistinen yhtiön jatkosta, Sensofusionin liiketoiminta ja kannattavuus ovat kasvaneen vauhdilla. Vantaalla onkin rakenteilla uudet ja huomattavasti suuremmat toimitilat.

Kaikki yrityksen kriittinen toiminta tapahtuu Suomessa ja Rasila ennakoi yhtiön ottavan merkittävän askeleen eteenpäin lähiaikoina.

– Tiedossa ei ole sotadrooni, vaan jotain jännittävämpää, Rasila vihjailee.


Airfence-laitetta voidaan käyttää kiinteän asennuksen lisäksi jalustalla suunta-antennin kanssa. Kuvitus: Kaapo Korhonen