Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: puolustusvoimat

Suomalaiset aloittavat neuvonantotoiminnan Irakissa syyskuun alussa. Joukko tukee vuosi sitten Irakiin kouluttajiksi lähtenyttä osastoa. Maavoimien operaatiopäällikön, prikaatikenraali Petri Hulkon mukaan alueella toimivat suomalaiset ovat tehneet erittäin hyvää työtä paikallisten turvallisuusviranomaisten tueksi.

Suomalainen osaaminen tuplataan Irakissa

Heidi Tuomola

Irakissa OIR-operaatioon (Operation Inherent Resolve) osallistuvan suomalaisen joukon vahvuus kasvaa 50 henkilöllä. Toiminta laajenee syyskuun alusta alkaen koulutustoiminnasta neuvonantotoimintaan.

Suomalaiset tulevat tukemaan Irakin turvallisuusjoukkoja koulutuksella ja neuvonannolla maan pohjoisosissa. Henkilöstömäärän kasvaessa ja toiminnan laajentuessa myös suomalaisen joukon nimi muuttuu. Suomen osasto Irakissa (SOI) vaihtuu syyskuun alussa Suomalaiseksi kriisinhallintajoukoksi Irakissa (SKJI). Pohjois-Irakissa enintään noin 100 sotilaan osastolla.

Maavoimien operaatiopäällikön, prikaatikenraali Petri Hulkon mukaan vuoden mittaisella operaatiolla halutaan tehostaa paikallisten turvallisuusviranomaisten koulutusta ja sen kautta edistää Isisin vastaista taistelua.

– Koulutus tapahtuu ensisijaisesti pysyvissä koulutustukikohdissa, jonne joukot tulevat koulutettaviksi pääsääntöisesti komppania kerrallaan. Neuvonantajat täydentävät koulutusta rintamalla ja havainoivat, millaisia mahdollisia puutteita koulutuksessa on ollut, Hulkko kertoo.

Tilanne rintamalinjalla on pysynyt kohtuullisen vakaana, minkä vuoksi neuvonantotoimintaan osallistuminen ei lisää riskejä merkittävästi. Neuvonantotoimintaan osallistuvan joukon riski joutua epäsuoran tulen tai suora-ammunnan kohteeksi on kuitenkin suurempi kuin koulutusosastossa toimivien kouluttajien.

Ammattisotilaat kriisityön avuksi

Hulkon mukaan epävarman turvallisuustilanteen vuoksi ei haluta ottaa ylimmääräisiä riskejä, ja matkaan lähtee pääsääntöisesti puolustusvoimien palkattuun henkilökuntaan kuuluvia sotilaita, joilla on runsaasti aiempaa kokemusta kriisinhallintatehtävistä. Edellinen jo paikalla oleva ryhmä koostuu pääasiassa reserviläisistä.

– Matkaan lähtevät ovat saaneet perinteisen jalkaväkikoulutuksen ja sen lisäksi erikoiskoulutuksia, kuten esimerkiksi lääkintäkoulutusta improvisoitujen räjähteiden vaikutuspiirissä, Hulkko avaa.

Liikkumiseen sekä neuvonantotoimintaan liittyvät riskit on Hulkon mukaan otettu huomioon joukon koulutuksessa ja varustuksessa.

Toimiessaan rintamalinjan läheisyydessä suomalaiset sotilaat ovat aseistettuja ja heillä on lupa vastata heihin kohdistettuun tuleen. Mahdollinen voimankäyttö perustuu oikeudellisesti kansallisen lainsäädännön hätävarjelusäännökseen ja itsepuolustusoikeuteen. Voimankäyttö on mahdollista omaa tai toisen henkeä ja terveyttä vaarantavaa hyökkäystä vastaan.

OIR-operaatioon osallistuu yli 60 maata, mukaan lukien kaikki EU-maat sekä Pohjoismaat. Yhteistyötä koordinoi Yhdysvallat.

– Suomen kokoiseksi maaksi sadan sotilaan lähettäminen operaatioon on mielestäni merkittävää, kun ottaa huomioon, että emme operoi yksin, vaan kyseessä on kouluttajia, Hulkko päättää.