Tiia Turunen

UNIFIL:in komentaja, italialainen kenraalimajuri Stefano del Col (vas.) kävi keskusteluja kansanedustaja Markku Pakkasen kanssa.

Suomalainen kansanedustaja tapasi UNIFIL:in komentajan

Ville Riihonen

Markku Pakkanen kuuluu ensimmäisiin suomalaisiin, joka tapasi Libanonin rauhanturvaoperaatio UNIFIL:in (United Nations Interim Force in Lebanon) komentajan, kenraalimajuri Stefano del Colin.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta, MTS, vieraili elokuun lopulla Libanonissa tutustumassa rauhanturvaajiin sekä tapaamassa operaation johtoa. Vierailijat tutustuivat suomalaisten rauhanturvaajien toimintaan UNIFIL:issa operaation esikunnassa Naqourassa, irlantilais-suomalaiseen pataljoonaan ja ranskalaisjohtoiseen UNIFIL:in komentajan reservipataljoonaan, jonka osana toimii suomalainen jääkärikomppania.

Puolustusvaliokunnan jäsen sekä MTS:n varapuheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Markku Pakkanen kehui kokemusta sekä sotilasjohdon tapaamista mahtavaksi kokemukseksi.

– Kokonaisuudessaan matka, kohde, ohjelma ja aikataulut olivat erinomaiset ja kaikki toimi niin kuin sotilaiden kanssa asiat aina toimivat, eli hyvin, Pakkanen aloittaa.

Pakkasen mukaan del Col toivoi keskusteluissa pitkää jatkoa UNIFIL:ille ja Suomen mukanaoloa myös tulevaisuudessa. Del Colin kokemus on, että operaatio on edelleen tarpeellinen ja se on vielä kesken.

– Käymissämme keskusteluissa korostuivat suomalaisten pitkä kokemus, osaaminen ja kuinka hyvin meillä nuoret reserviläiset osaavat työnsä ja kuinka yhteistyö ammattilaisten kanssa sujuu, Pakkanen valotti.

Ranskalaisjohtoisen UNIFIL:in komentajan reservipataljoonan lounastilaisuudessa käydyt keskustelut olivat Pakkasen mukaan mielenkiintoisia.

– Ranskalainen kenraali toivoi kovasti, että suomalaiset alkaisivat toimia niin kuin ranskalaiset partioidessaan ja tavatessaan paikallista väkeä. Itse olen sitä mieltä, että nykyinen toimintamalli, millä suomalaiset ovat maailmalla menestyneet on juuri se oikea, Pakkanen arvioi.

Hänen kuvansa suomalaisesta rauhanturvaosaamisesta vain vahvistui matkan aikana.

– Kyllä minulle jäi keskusteluista se kuva, että hyviä suomalaisia rauhanturvaajia koulutetaan jokaisessa Suomen varuskunnassa. Kaiken kaikkiaan suomalaiset ovat minusta hyvin näkyvillä UNIFIL:issä ja selvästi huomaa, että heitä ja heidän työtään arvostetaan, Pakkanen päättää.