Sukupuolineutraali asevelvollisuus saa kannatusta useilta eduskuntapuolueilta
Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan kysely paljastaa, että moni puolue pitää nykyjärjestelmää syrjivänä tai se asettaa sukupuolet eriarvoiseen asemaan.
Kokoomus, Ruotsalainen kansanpuolue, Sosiaalidemokraattinen Puolue ja Vihreät tukevat sukupuolineutraalia yleistä asevelvollisuutta, jossa valinta palvelukseen tehtäisiin sukupuolesta riippumatta, tuore kysely kertoo.
Liike Nyt, Keskusta ja Vasemmistoliitto painottivat sukupuolineutraaliutta, mutta esittivät lisäksi omia mallejaan.
Liike Nyt yhdistäisi miesten asevelvollisuuden palvelusvelvollisuuteen aseellisissa tai muissa yhteiskuntaa tukevissa toimissa. Keskusta laajentaisi palvelusvelvollisuuden koko ikäluokkaan säilyttäen asepalveluksen ensisijaisuuden. Vasemmistoliitto ilmoitti uudistavansa kantansa marraskuussa 2025, mutta se painottaa tasa-arvoa ja valikointia motivaation ja osaamisen perusteella sekä siviilipalveluksen lyhentämistä.
Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit puolestaan kannattavat nykyjärjestelmän säilyttämistä, jossa asevelvollisuus koskee vain miehiä ja naiset voivat hakeutua palvelukseen vapaaehtoisesti.
Asenteet selviävät Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (Tane) tuoreessa Asevelvollisuus ja sukupuolten tasa-arvo - Kohti sukupuolineutraalia valikoivaa asevelvollisuutta -selvityksestä.
Lokakuussa 2024 toteutetussa kyselyssä puolueilta kysyttiin näkemyksiä asevelvollisuusjärjestelmän kehittämisestä ja tasa-arvosta.
Arvopohja näkyy vastauksissa
Rkp, Sdp, Vasemmistoliitto ja Vihreät katsovat, että nykyinen järjestelmä on syrjivä. Ne nostavat esiin eriarvoisen kohtelun sukupuolen perusteella. Vihreät painottivat erityisesti naisten kokemuksia syrjinnästä ja häirinnästä varusmiespalveluksessa.
Kokoomus toteaa järjestelmän asettavan sukupuolet eriarvoiseen asemaan, mutta pitää sitä tasa-arvolain sallimana. Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset korostavat sen sijaan järjestelmän tehokkuutta eivätkä pidä sitä syrjivänä.
Puolueiden vastaukset heijastavat niiden arvopohjia. Arvoliberaalit ja vasemmistolaiset puolueet painottavat tasa-arvoa, kun taas konservatiivisemmat puolueet korostavat nykyisen järjestelmän vakautta.
Kysely toteutettiin siten, että Tane pyysi eduskuntapuolueiden puoluesihteereitä nimeämään henkilöt, jotka vastaavat kyselyyn puolueen näkökulmasta. Lokakuussa 2024 kerätty aineisto sisälsi viisi kysymystä.
Tasa-arvoasiain neuvottelukunta on sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva asiantuntijaelin, joka edistää sukupuolten tasa-arvoa.