Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tuomas Härmä

Kuvassa sotilaita järjestäytyneenä sotilasvalaan.

Katse eteen – päin! Sotilasvalan tai -vakuutuksen vannoneilla edessä on vielä leijonanosa palvelusta jäljellä.

Sotilasvalapäivä sujui perinteiseen tapaan Pirkkalassa

Otto Rantanen

Moni muistaa sotilasvalansa pitkään. Tänään luotiin jälleen uusia muistoja, kun valatapahtumat alkavat palata entiselleen koronan jälkeen.

Tällä viikolla alokkaat ovat taas vannoneet valoja joukko-osastoissa ympäri Suomen.

Esimerkiksi Rannikkoprikaatissa Upinniemessä sotilasvakuutus ja -valatilaisuus, jossa alokkaista tulee sotilasarvoltaan jääkäreitä ja sitä vastaavia muun nimisiä alimpia sotilasarvoja, järjestettiin eilen. Satakunnan lennostossa sen aika oli tänään perjantaina 10. helmikuuta.

Tuulisessa ja pakkasen puolella olleessa säässä järjestetty tilaisuus pidettiin Pirkkalan tukikohdan kentällä. Alokkaat ylenivät lentosotamiehiksi lumipuvuissaan ja taustallaan Ilmavoimien kärkikalustoa eli erilaisia lentokoneita.

Kun sotilaat olivat vannoneet valansa, paraatijoukko ojentautui ohimarssia varten. Katsojat eli läheiset siirtyivät lähemmäksi marssireittiä odottamaan. Ohimarssi suoritettiin marssimusiikin tahdissa, minkä jälkeen siirryttiin lennoston suojauskomppanian pihaan katsomaan kalustoa. Varusmiesjohtajat olivat valmistautuneet esittelemään aseita ja suojavarusteitaan sisätiloissa, kun taas ulkona perheet pääsivät tutustumaan erilaisiin Puolustusvoimien ajoneuvoihin.

Perheet pääsivät muutenkin kurkistamaan kasarmiarkeen, kun ovet tupiin olivat avoinna ja muonituskeskuksessa tarjoiltiin valalounaaksi hernerokkaa pannukakun kera.

Alokas Korhosesta tuli lentosotamies Korhonen. Uusi arvomerkki vain puuttuu rinnasta. Kuva: Tuomas Härmä


Sanoma vakuutti varusmiehen

Kalustoesittelyn läheisyydestä tavoitettiin perheelleen juttelemassa ollut tuore lentosotamies Niko Korhonen.

– Ihan hyvä fiilis. Ihan hienoa olla lentosotamies, Korhonen kuvaili tunnelmiaan.

19-vuotias tamperelainen kiitteli valassa erityisesti tekstejä, joita joukolle luettiin. Niiden sanoma teki vaikutuksen.

– Hienoin hetki oli se kun meidät ylennettiin lentosotamiehiksi, hän tuumi.

Tästä eteenpäin asepalvelus jatkuu Korhosen osalta suojausmiehenä. Suojausmiehet suojaavat tärkeitä kohteita. Puolen vuoden palvelusaika oli Korhoselle mieluinen uutinen, kun se eilen selvisi.

– Ei haaveet kaatuneet haaveet kaatuu -päivänä, hän naurahti viitatessaan koulutushaarojen valintojen julkistamispäivään alokaskauden lopulla.

Korhonen kertoi alokaskaudella vaikeinta olleen tiukkoihin aikamääreisiin pääseminen eli ajoissa seuraavaan askareeseen ehtiminen. Sitä pääsee varmasti harjoittelemaan kesään asti. Nyt päivä jatkui kuitenkin lomatarkastuksen ja -puhuttelun jälkeen ansaitulle valalomalle – kotiin rentoutumaan.