Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Sotilasurheiluliitto

Kuvassa tunnelmia Sotilasurheiluliiton kamppailupäiviltä.

Kamppailupäivät keräsivät runsaasti osallistujia.

Sotilasurheiluliiton kamppailupäivät Kankaanpäässä – kolminkertaista kultaa Konsta Koivistolle

Anton Hietsilta

Sotilasurheiluliiton perinteiset kamppailupäivät pidettiin kolmen vuoden tauon jälkeen, tällä kertaa Porin prikaatin järjestämänä.

Sotilasurheiluliiton kamppailupäiville kokoontui yli 100 urheilijaa varuskunnista ympäri Suomen. Kilpailut olivat kaksipäiväiset, ja järjestettiin Porin prikaatin ja Niinisalon varuskunnan urheilijoiden toimesta. Lajikattaus oli laaja, kilpailemaan pääsi aina painista nyrkkeilyyn. Uutena lajina nähtiin myös Miljudo, jossa kamppailijat kilpailevat maastoasussa.

Kamppailijat osallistuivat kilpailuihin varuskunnittain. Kilpailemaan saapui osallistujia erilaisin osaamistaustoin. Mukana oli ensimmäistä kertaa kisaavia, ja kokeneita konkareita. Sotilasurheiluliiton toiminnanjohtaja Jouni Leppäsaajo on mukana tapahtumassa.

– On hienoa, että kamppailupäivät saatiin pitkästä aikaa järjestettyä. Olen tyytyväinen, kuinka paljon ihmisiä on paikalla kilpailemassa.

Monelle kamppailulajeja harrastavalle kamppailupäivät ovat palvelusajan kohokohtia.  Mukana on sekä varusmiehiä että henkilökuntaa, mutta valtaosa on tällä hetkellä palvelustaan suorittavia. Yksi heistä on aliupseerioppilas Konsta Koivisto, joka nappasi peräti kolmesta sarjasta kultamitalin, ja neljännestä hopean. Lajit johon hän osallistui olivat judo, vapaaottelu, lukkopaini sekä vapaapaini, josta tuli ainoa hopeamitali. Kärkisijoja kahminut kamppailija lähti kotiin hyvin mielin:

– Kisat sujuivat osaltani todella hyvin. Oma lajini on oikeastaan brasilialainen jiujitsu, mutta olen harrastanut pienestä asti judoa. Eihän se judo minusta mihinkään lähde, vaikka vähän muuta lajia nyt harrastankin.

Konsta Koivisto (vas.) ja Jaakko Häänpää (oik.) palvelevat kummatkin Puolustusvoimien urheilukoulussa. Kuva: Konsta Koiviston kotialbumi.

Koivisto palvelee tällä hetkellä Kaartin jääkärirykmentin urheilukoulussa. Urheilukoulu on nuorelle urheilijalle hyvä paikka, sillä se tarjoaa mahdollisuuden omaehtoisen urheilun harrastamiseen myös normaalin palveluspäivän aikana. Koivisto on brasilialaisen jiujitsun Suomen mestari, joten harjoitusta tarvitaan.

– On todella hienoa, että minulla on mahdollisuus harrastaa omaa lajia myös varusmiespalveluksen aikana. Minulla on treenit joka ilta, ja sitten lisäksi aamutreenit muutaman kerran viikossa. Treenikertoja kertyy siis viikossa 9-13.

Varusmiespalveluksen jälkeen Koivisto aikoo jatkaa uraansa urheilun parissa. Kansainvälistä kilpailukokemusta on jo kertynyt runsaasti, ja sen kortin kääntäminen loppuun on Koivistolla seuraavaksi mielessä. 

– Olen miettinyt myös kadettikoulua. Urheilu on minulle tärkeää, joten haluan selvittää, millaiset mahdollisuudet siellä on treenata ja kilpailla. 

Jokaisesta varuskunnasta löytyy tilat kamppailulajien harrastamiselle. Sotilasurheiluliitto kehittää ja tukee joukko-osastoja urheilutoiminnan järjestämisessä varusmiehille.