Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Valtteri Nevalainen

Vapaapainissa nähtiin useita intensiivisiä kamppailuja.

Kamppailu osana varusmieskoulutusta

Juuso Kurttila

Vuosittain järjestettävillä Sotilasurheiluliiton kamppailupäivillä niin varusmiehet kuin henkilökuntaan kuuluvat sotilaat ottivat toisistaan mittaa nyrkkeillen ja painien.

Kankaanpään palloiluhallia koristaa nyrkkeilykehä, painimatto ja vapaaotteluhäkki. Halli täyttyy lämmittelevistä osallistujsta, joilla on päällä oman joukko-osastonsa verryttelypuku. Myös kilpailujen johtajalla, kapteeni Jukka Lehtisellä on päällään Porin prikaatin verryttelypuku. Hän johtaa päivien järjestelyjä jo monen vuoden osallistujakokemuksella.

– Olin itse mukana ensimmäistä kertaa omina varusmiesaikoinani vuonna 1986. Osaanottajamäärä tuntuu valitettavasti vähän pienemmältä, mitä se on vuosien varrella parhaimmillaan ollut. Sotilaspainissakin on nähty 150 osallistujaa, mutta tänä vuonna osallistujia on 51, Lehtinen toteaa.

Sotilasurheiluliitto myöntää vuosittain kamppailupäivien järjestämisoikeuden tietyn varuskunnan urheiluseuralle ja sitä seuraa vastaava joukko-osasto on merkittävässä vastuussa viisipäiväisen tapahtuman järjestämisestä. Tänä vuonna järjestelyistä vastaa Niinisalon varuskunnan urheilijat.

Kamppailupäivillä kilpaillaan painissa, nyrkkeilyssä, judossa, vapaaottelussa, sisäsoudussa sekä sotilaspenkkipunnerruksessa. Paini on jaettu vapaapainin, kreikkalaisroomalaisen painin ja sotilaspainin kisoihin. Lisäksi pidetään sotilaspainin joukkuekilpailu eli sprinttikilpailu. Muita lajeja on jaettu kilpasarjoihin ja harrastesarjoihin.

Eniten osallistujia kerännyt laji oli varusmiestenkin keskuudessa tunnettu sotilaspaini. Osaanottajista noin viidennes on henkilökuntaan kuuluvia ja loput varusmiehiä.

– Ilmoittautuneita kamppailupäiville oli yhteensä 201. Moni heistä ottaa osaa useampaankin lajiin. Parhaimmillaan yksi henkilö kilpailee viidessä eri lajissa, Lehtinen kertoo.

Suurimmalla edustuksella kilpailuihin osallistui Utin jääkärirykmentti. Joukkueenjohtaja, yliluutnantti Petteri Hynnisen mukaan Utin jääkärirykmentissä valmistauduttiin kamppailupäiviin nimenomaan sotilaspainia harjoitellen.

– Sotilaspaini on näiden kisojen tärkein laji niin ollaan valmistauduttu selkeästi ainoastaan siihen. Valmistautumisen on hoitanut kersantti Eero Sillanpää, joka on hallitseva vapaapainin Suomen mestari, hän kertoo.

Utista on vuosittain suuri edustus kamppailupäivillä, sillä se sopii osaksi siellä koulutettavien laskuvarjojääkärien koulutusta.

–Utissa laskuvarjojääkäreiden osalta näihin kisoihin valmistautuminen palvelee heidän varusmieskoulutustaan. Kamppailukoulutus on isossa roolissa, sillä sitä on noin 50–100 tuntia heidän vuoden kestävässä koulutuksessaan, hän kertoo.