Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Onni Pörhölä

Kuvassa soittajia marssiesityksessä

Hamina Tattoon päätapahtumia ovat Hamina Bastionissa järjestettävät Marssishow-esitykset.

Sotilasmusiikki tuo kansainvälisiä vieraita Haminaan

Karl Koli

Hamina Tattoo järjestetään jälleen koronatauon jälkeen. Kansainväliset sotilassoittokunnat hurmaavat paikalle saapuneen yleisön näyttävillä esityksillään.

Haminassa kajahtaa jälleen, kun kansainvälinen sotilasmusiikkitapahtuma Hamina Tattoo palaa muutaman vuoden koronatauolta. 

Viikon mittainen tapahtuma tarjoaa näyttävää musiikkia aamusta iltaan aivan Haminan kaupungin ytimessä. Musiikkiesityksiä tarjoavat esimerkiksi Puolustusvoimien varusmiessoittokunta, Laivaston soittokunta sekä maavoimien edustussoittokunta Rakuunasoittokunta.

Hamina Tattoo -paraatissa juhlapuheen pitäneen pääesikunnan päällikön, kenraaliluutnantti Vesa Virtasen mukaan tällaisina maailman aikoina Hamina Tattoo ja sotilasmusiikki toimivat hengen kohottajana sekä ystävyyden tuojana maailman maiden välille. 

Yksi Hamina Tattoon vetonauloista onkin kansainvälisten sotilassoittokuntien esiintyminen festivaalin tapahtumissa. Tänä vuonna mukana on sotilasorkestereita Saksasta, Britanniasta, Alankomaista sekä Trinidad ja Tobagon saarivaltiosta. 

Skotlannin kuninkaallisen rykmentin historia ulottuu vuoteen 1633. Kuva: Onni Pörhölä

Ylämaiden soittajat hurmaavat säkkipillin soitolla

Skotlannin kuninkaallisen rykmentin säkkipilliorkesteri saapui tänä vuonna Haminaan  ensimmäistä kertaa. Käynnissä on soittokunnan kannalta merkittävä tapahtumavuosi, sillä se on muun muassa esiintynyt alkukesästä kuningatar Elisabetin 70-vuotista valtakautta juhlistavassa tapahtumassa. 

Rykmentin luutnantti James Galesbylle tapahtuma on ensimmäinen sotilasmusiikkifestivaali, mutta miehistölle tämä on puheiden perusteella ollut todella ainutlaatuinen tapahtuma. 

– Tämä on orkesterillemme ensimmäinen kerta Hamina Tattoossa. Kaikki on toistaiseksi sujunut todella hyvin. Harjoituksia on tiheään tahtiin, mutta muuten me voimme loistavasti. 

–  Ulkomailla esiintyminen on todella hermostuttavaa, mutta orkesterin jäsenet ovat onneksi maailman parhaimpia soittajia, joten esiintyminen sujuu loppupeleissä luonnollisesti, Colesby avaa kokemuksiaan. 

Suomalaisia sotilasmusiikki orkestereita hän kehuu erittäin taitaviksi ja toivoo näkevänsä heidät lähiaikoina Skotlannissa. 

– Suomalaiset orkesterit ovat mahtavia. Erityisesti pidän siitä, että ne yhdistävät siviili- ja  sotilashenkilöstön osaamista.  

– Elokuun alussa meillä on Skotlannissa Edinburgh Tattoo. Toivottavasti näemme myös suomalaisia siellä, Colesby toteaa. 

Orkesterin soittamat steelpannut ovat Trinidad ja Tobagon kansallissoitin. Kuva: Onni Pörhölä

Saarivaltion soittokunta villitsee yleisöä

Innokkaimman vastaanoton sai Trinidad ja Tobagon puolustusvoimien steelpanorkesteri, joka esiintyy Haminassa nyt toista kertaa. 

Letkeää karibialaismusiikkia sisältävä esitys tuo karnevaalitunnelman Haminan kaduille ja esiintymislavoille. Hamina Bastionissa järjestettävässä Marssishowssa orkesterin esitys muistuttaa oikeaa rantajuhlaa, kun näyttäviin ja värikkäisiin asuihin pukeutuneet tanssijat limboavat palavan tangon alta suurten suosionosoitusten saattelemana. 

Mukaan mahtuu myös modernimpaa musiikkia, nimittäin orkesteri soitti paraatin yhteydessä Abban klassikkokappale Dancing Queenin.