Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskari Aumo

Kuvassa Varusmiessoittokunnan showband lavalla.

Varusmiessoittokunta soitti rock-painotteisen keikan Tampereella.

Sotilasmusiikki soi jälleen kesäilloissa

Marianna Kalske

Puolustusvoimien kesäkiertueella musiikista nauttivat niin muusikot kuin yleisö. Ilmavoimien Big Band solistinaan Sami Saari ja Varusmiessoittokunnan showband tarjoilivat monipuolisen kattauksen musiikkia Tampereella.

Tampereen Laikun lavan edustalle on kokoontunut runsaasti väkeä aurinkoisena kesäiltana. Osa yleisöstä tanssii ja osa nauttii musiikista sotilaskodin kojun munkkien kera. Kappaleen päätyttyä kesäillassa raikuvat aplodit.

Käynnissä on Puolustusvoimien kesäkiertue, tänä vuonna nimeltään MILjazz. Ilmavoimien Big Bandin ja Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan yhteiskiertue alkoi Jyväskylästä Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta ja jatkui tällä viikolla Tampereella. 

Konsertti käynnistyi Ilmavoimien ylilennolla, jonka jälkeen lavalle nousi Ilmavoimien Big Band solistinaan Sami Saari. Varusmiessoittokunnan showband kruunasi illan energisellä esiintymisellään. 

– Tänään oli ihan huikea keikka! Täällä oli tosi hyvä meininki ja kaikki olivat yleisössä avoimin mielin, kommentoi Varusmiessoitokunnan trumpetisti, jääkäri Oiva Haapamäki Tampereen keikan jälkeen.

Musiikin lisäksi kesäkiertueella on mukana Puolustusvoimien kalustonäyttely, jossa voi tutustua kaluston lisäksi esimerkiksi suomalaiseen varusmiespalvelukseen. 

MILjazz-kiertuetta on valmisteltu Varusmiessoittokunnassa kevään aikana. Tammikuussa asepalveluksensa aloittaneiden varusmiesten erikoiskoulutuskausi alkoi maaliskuussa, jolloin soittotoiminta lähti käyntiin. Kappaleita on valittu, harjoiteltu ja sovitettu siitä asti. 

– Aloimme harjoittelemaan biisejä, jotka kuulostivat kivalta ja huhti-toukokuun taitteessa kasasimme tämän setin virallisesti. Esimerkiksi tämä Easy lover -biisi taisi olla ensimmäinen, jota soitimme yhdessä erikoiskoulutuskauden alussa, showbandin laulaja, jääkäri Onni Kivipelto avaa. 

– Tämä on tällainen räiskyvä rock-setti. Monet, jotka ovat kuunnelleet paljon Varusmiessoittokunnan showbandin keikkoja, ovat kuulleet ehkä enemmän funkia ja bilebändimusaa. Tällä kiertueella on paljon rockia ja se on siistiä, Haapamäki kuvailee.

Monipuolinen kokonaisuus uppoaa yleisöön

Jääkäri Kivipelto on yksi showbandin kolmesta laulajasta. Hän voitti keväällä The Voice of Finland -kilpailun ja tasapainoilu varusmiespalveluksen ja kilpailun välillä on ollut toisinaan hektistä. Varusmiessoittokunnassa Kivipelto arvostaa erityisesti nuorten muusikoiden ammattitaitoa.

– Kyllä tämä bändi on kova. Se koostuu ikäluokkani parhaista soittajista, jotka ovat valinneet suorittaa varusmiespalveluksen. Se on itselleni harvinaista, että on näin monta kovaa soittajaa bändissä mukana. Se on ollut hieno asia, jota osaa arvostaa, Kivipelto kehuu. 

Bändikavereiden lisäksi myös yleisö saa kiitosta soittokunnalta. Trumpetisti, jääkäri Haapamäki kertoo, että Varusmiessoittokunnalla on vakioyleisö, joka käy usein keikolla. Vakioyleisön lisäksi kesäkiertueelle löytää myös uusia kuulijoita. 

– Yleisö on tosi kiitollista ja on ollut mukava nähdä näin paljon porukkaa keikoilla. En ole kuullut yhtään huonoa palautetta, hän sanoo hymyillen. 

Kivipelto on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa Ilmavoimien Big Band ja Varusmiessoittokunnan showband muodostavat kokonaisuuden, joka tarjoaa jokaiselle jotain. 

– Yleisö elää alusta loppuun sitä musiikkia mukana. Tietyllä tavalla energia muuttuu, kun me tulemme lavalle, sillä meillä on vähän menevämpää musiikkia. Silti he elävät sitä kaikkea musiikkia, mitä yhteiskiertueella soitetaan, Kivipelto luonnehtii.

Puolustusvoimien kesäkiertue suuntaa seuraavaksi pohjoiseen. Seuraavan kerran sotilasmusiikista voi nauttia 8. kesäkuuta Rovaniemellä, minkä jälkeen konsertteja kuullaan vielä Kajaanissa, Lappeenrannassa, Kouvolassa ja Turussa.