Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tomi Edwards

Kuvassa Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö kenraaliluutnantti Timo Kakkola ja Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Anne-May Asplund allekirjoittamassa yhteistyösopimusta.

Ensimmäinen sotilaskoti avattiin Helsingissä vuonna 1918.

Sotilaskodit toimivat jatkossakin varuskunnissa ympäri Suomen

Anton Hietsilta

Sotilaskodit ovat kaikkien varusmiesten rakastamia taukopaikkoja, joihin voi tulla rentoutumaan raskaan palveluspäivän jälkeen. Vanhimmat varuskunnissa toimivat sotilaskotiyhdistykset ovat jopa 100 vuotta vanhoja, ja toimivat edelleen samoin periaattein.

Sotilaskoti, sotku, sode – rakkalla lapsella on monta nimeä. Sotilaskotiin sisään astuvalle varusmiehelle tulee aina lämmin ja tervetullut olo. Ensimmäisten palvelusviikkojen aikana alokkaalle tulevat tutuksi sotkun lukuisat perinteet, kuten sotkumunkit ja parhaimmillaan kymmeniä metrejä matelevat pitkät jonot. Sotilaskodit ovat varusmiesten taukopaikkoja, mutta myös tärkeitä kohtaamispaikkoja omaisten kanssa.

Sotilaskodit toimivat sekä palkatun henkilöstön että vapaaehtoisten voimin. Yhdistyksien palveluksessa toimii yhteensä 165 palkattua työntekijää, ja tuhansia vapaaehtoisia jäseniä. Nykypäivänä sotilaskotiyhdistyksiä on 36 ympäri Suomen, ja ne järjestävät toimintaa sekä varuskunnissa, että esimerkiksi harjoituksissa ja maanpuolustustapahtumissa. Nykyään lähes puolet yhdistyksistä on niin sanotusti kodittomia, eli niillä ei ole omaa varuskuntaa. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö yhdistyksillä ole toimintaa, vaan ne toimivat usein toisen yhdistyksen kanssa yhdessä palvellen varusmiehiä varuskunnissa ja harjoituksissa.

Muutosten aikaa

Sotilaskotiliitto ja Puolustusvoimat allekirjoittavat ajoittain yhteistyösopimuksen, jossa sovitaan toiminnan ehdoista Sotilaskotien osalta Puolustusvoimien toiminnassa. Tänä vuonna sopimus allekirjoitettiin kenraaliluutnantti Timo Kakkolan ja Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Anne-May Asplundin toimesta. Puolustusvoimien sotatalouspäällikkönä toimiva Kakkola oli tyytyväinen pitkäaikaisen yhteistyön jatkumisesta:

– Yhteistyö sotilaskotien ja Puolustusvoimien kanssa on jälleen toiminut mutkitta. Erityisen iloinen olen sopimuksessa kirjatusta digitalisaation kehittämisestä, jossa sotilaskotien toiminnassa otetaan jatkossa huomioon enemmän sähköiset menetelmät.

Sotilaskodit ovat olleet suurten myllerrysten keskellä, kun korona yllätti varuskunnat. Toiminnassa jouduttiin huomioimaan myynnin vähentymisestä johtuneet taloudelliset haasteet ja livekontaktien vähentyminen. Jäsenten välisessä toiminnassa otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön digitaaliset välineet, ja esimerkiksi Teams-kokoukset tulivat osaksi arkea. 

Sotilaskotiliiton jäsenten keski-ikä on yli 60-vuotta, ja uusia toimijoita haluttaisiin toimintaan mukaan. Yleinen reitti jäseneksi on oman äidin kautta, mutta oma-aloitteisiakin harrastajia löytyy. Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Asplund haluaa kannustaa varusmiehiä käyttämään sotilaskotien palveluita paikallisesti: 

– Voi olla, että karkkipussi on joskus hieman edullisempi lähikaupassa, mutta sotilaskodista ostettaessa jokainen euro tulee varusmiehelle takaisin. Kaikki toimintamme tuotto tukee varusmiesten arkea, esimerkiksi lahjoittamalla liikuntavälineitä tai tukemalla muuta harrastustoimintaa.