Sotilas-5-ottelu vaatii paljon – ”Käsikranaatin heitto oli vaikein"
Sotilaiden fyysistä suorituskykyä on pyritty aina kehittämään kilpailemalla mitä erilaisimmissa lajeissa. Yksi tällaisista lajeista on sotilas-5-ottelu.
Ranskalainen kapteeni Henri Debruss sai idean sotilaiden omasta urheilulajista vuonna 1946. Nykymuotoisen sotilas-5-ottelun hän kehitti hollantilaisten laskuvarjojoukkojen käyttämän radan pohjalta. Hollantilaiset mittelöivät laskuvarjohypyssä, marssissa, esteiden ylittämisessä ja taistelutehtävissä, joihin kuului muun muassa kranaatinheittoa ja käsiaseella ampumista.
Ensimmäinen koekilpailu järjestettiin kapteeni Debrussin johtamana Freiburgissa Saksassa, Ranskan miehitysalueella vuonna 1947.
Tämän päivän sotilas-5-ottelun lajeina ovat ammunta, esterata, uinti-esterata, käsikranaatinheitto ja maastojuoksu. Virallinen Kansainvälisen sotilasurheiluliiton (CISM:n) esterata on 500 metriä pitkä ja 20 estettä käsittävä kokonaisuus, jonka suorittaminen kestää 2 minuutin ja 10,5 sekunnin maailmanennätystuloksesta aina 10 minuuttiin asti suorittajasta riippuen.
Esterata sisältää useita erilaisia esteitä, jotka vaativat suorittajalta hyvää fyysistä kuntoa. Kyseessä on vaativa ja monipuolinen sotilaiden käyttämä koulutus- ja kilpailumuoto.
– Pelkästä kestävyyslajista ei ole kyse, vaan kilpailijalla pitää olla myös ketteryyttä ja voimaa esteradalla, kertoo kapteeni Petteri Lepistö.
Lepistö toimi lajin tämän vuoden suomenmestaruuskilpailujen kilpailujohtajana Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä 7.–9. kesäkuuta. Mestaruuksista kilpailtiin miesten, naisten, varusmiesten ja joukkueiden sarjoissa.
Onnistumiset ruokkivat innostusta
Maastohiihtoa SM-tasolla harrastanut alikersantti Timo Kurkela kertoi kilpailua varten harjoittelun onnistuneen hyvin varusmiespalveluksen ohella. Hän voitti selvin pistein varusmiessarjan.
– Tämä on kyllä hauska laji. Vaatii aika lailla hermojen hallintaa. Näistä viidestä lajista käsikranaatin heitto oli itselleni kaikkein vaikein, Kurkela kertoo.
Lepistön mukaan varusmiehillä on hyvät mahdollisuudet harjoitella lajia varuskunnissa, koska monia lajissa tarvittavia ominaisuuksia harjoitellaan peruskoulutuksessa.
– Kukaan varusmies ei ollut harrastanut tätä lajia ennen. 5-ottelu mahdollistaa menestymisen monenlaisen taustan omaaville. Pienellä harjoittelulla pääsee pitkälle, kunhan omaa monipuolisen urheilutaustan, Lepistö arvioi.
Kadetti Melkker Vesanen kokeili lajia ensimmäistä kertaa viikkoa ennen SM-kilpailuja.
– Ensimmäisistä kisoista jäi hyvät fiilikset. Kilpailussa testataan sotilaiden perustaitoja: näkee mihin oma taitotaso sijoittuu muihin verrattuna, Vesanen kertoo.
Kadetti Juho Ylipekkala on harjoitellut lajia niin paljon kuin opiskelut ovat antaneet myöden. Harjoitusleirit ovat olleet tärkeässä osassa valmentautumista.
– Sain joka lajiin sellaisen onnistumisen, jota lähdin hakemaan. Maastojuoksu oli itselleni kaikkein vaikein, ja siihen tarvittava kestävyyskunto kehittyy hitaiten, Ylipekkala pohtii.