Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat

Sotaveteraanikeräykseen osallistuvia varusmiehiä

Jatkossa Suomen Sotaveteraaniliiton tehtäviä hoitaa Tammenlehvän Perinneliitto.

"Vaikka Sotaveteraaniliitto purkautuu, on tärkeälle työlle jatkaja" – Sotaveteraaniliitto siirtää toimintansa Tammenlehvän perinneliitolle

Joni Kauniskangas

Veteraaniliitto arvioi, että veteraanien hyväksi tehtävää tukityötä riittää pitkälle 2030-luvulle saakka.

Viime perjantaina 27.9. tehdyn päätöksen myötä Suomen Sotaveteraaniliitto lopettaa toimintansa vuodenvaihteessa. Työ veteraanien hyväksi ei kuitenkaan lopu, vaan jatkossa Sotaveteraaniliiton tehtäviä hoitaa Tammenlehvän Perinneliitto.

Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Sakari Martimon mukaan tunnelmat lakkauttamispäätöksen myötä ovat kahtiajakoiset.

– On haikeaa joutua purkamaan vuosikymmeniä toiminnassa ollut liitto, mutta toisaalta työlle on onneksi löytynyt jatkaja. Luovutamme tehtävämme vuonna 2003 perustetulle Tammenlehvän Perinneliitolle, joka jatkaa tärkeää työtä veteraanien hyväksi, Martimo toteaa.

Sotaveteraaniliitto perustettiin vuonna 1957. Sen ydintehtäviä ovat sotaveteraanien etujen valvominen ja parantaminen. Lisäksi se on tukenut veteraanien leskejä ja puolisoita.

Veteraanityö on voimakkaassa rakennemuutoksessa

Sotaveteraaniliiton lakkauttaminen on osa pitkään jatkunutta veteraanijärjestöjen lakkauttamisen jatkumoa. Viime vuonna esimerkiksi Rintamaveteraaniliiton toiminta lakkautettiin. Rintamanaisten Liitto puolestaan lakkautettiin vuonna 2013. Lisäksi Sotainvalidien veljesliiton toiminta on päättymässä vuonna 2025.

– Veteraanien vähäisestä määrästä johtuen valtakunnallisen Sotaveteraaniliiton työ on tulossa päätökseen. Lisäksi kun työlle on hyvä jatkaja niin lakkauttamispäätös voitiin tehdä juuri nyt järkevässä vaiheessa, Martimo sanoo.

Tammenlehvätunnuksen omaavia veteraaneja on elossa vielä noin 1 500 ja heidän puolisoitaan ja leskiään 4 500. Veteraanien korkeasta iästä johtuen veteraaniväestö tulee poistumaan keskuudestamme seuraavan runsaan kymmenen vuoden aikana. Tukityötä veteraanien hyväksi riittää veteraaniliiton arvion mukaan pitkälle 2030-luvulle saakka.

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Martimon mukaan veteraanityön tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta. Viime aikoina on tehty veteraanityön hyväksi uudistuksia, jotka selkeyttävät veteraanityötä ja luovat hyvän pohjan sille. 

Yksi esimerkki näistä toimista on Puolustusministeriön tehtävien päivitys viime keväältä. Päivityksen myötä Veteraaniperinnetyön edistäminen lisättiin puolustusministeriön tehtäväksi. Jatkossa Puolustusministeriön vastuulle kuuluu siis veteraaniperinnetyön ohjaaminen sekä siihen tarvittavat rahoitusratkaisut.

Lisäksi Eduskunnan päättämä vuoden 2024 tuki Tammenlehvän Perinneliitolle oli 500 000 euroa, joka antaa hyvän ja vakaan pohjan liiton toiminnan käynnistämiselle. Rahat on tarkoitettu käytettäväksi veteraaniperinteen vaalimisesta aiheutuviin menoihin.

– Tammenlehvällä on hyvät lähtökohdat Veteraanityön jatkamiselle. Sillä on toimiva organisaatio, selkeä ohjaava taho valtionhallinnantasolta ja rahoitus kunnossa, Martimo sanoo.

Veteraanityö ei tule muuttumaan

Veteraanityöllä on jatkossakin tärkeä merkitys, vaikka veteraanien ja heidän puolisoiden sekä leskien määrä vähenee. Martimon arvion mukaan veteraanityö ei tule muuttumaan tulevaisuudessa paljoa.

– Veteraanityö jakautuu kahteen osaan, jotka ovat edunvalvonta ja käytännön tukityö. Edunvalvonnassa haetaan esimerkiksi lakisääteisiä tukia valtiolta. Tukityö puolestaan säilyy jatkossakin sellaisena, että tuetaan ja autetaan veteraaneja ja leskejä erilaissa asioissa. Järjestetään esimerkiksi tilaisuuksia, joilla pyritään kitkemään yksinäisyyttä.

Martimon mukaa näihin tehtäviin ei ole tulevaisuudessakaan muutoksia tulossa, vaikka Sotaveteraaniliitto lakkautetaan. Hän toteaa, että hyväksi koettuja toimia tehdään myös jatkossa. 

Katsetta on kuitenkin hyvä kääntää samalla myös uudemman ajan veteraaneihin, kuten kriisinhallinnan veteraaneihin. Heille on luotu jo tukiverkostoja, kuten psykologisia tukipalveluita ja auttavia puhelimia, joiden kautta voidaan ohjata hoitoon. Martimon mukaan toiminta on kuitenkin vielä sotaveteraanien toimintaan verrattuna pienimuotoisempaa ja parantamisen varaa on.