Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: Joni Oksanen

Puolustusvoimien strategiapäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kivinen puhui maisterien valmistujaistilaisuudessa muun muassa suomalaisiin upseereihin kohdistuvasta arvostuksesta.

Sotatieteiden maisterit valmistuivat

Alec Neihum

Maanpuolustuskorkeakoulun sotatieteiden maisterikurssi juhli valmistujaisia 12. elokuuta. Puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen lisäksi viranomaisyhteistyön koulutusohjelman opiskelijoita on koulutettu kokonaismaanpuolustukseen ja viranomaisyhteistyön tarpeisiin.

Helsingin Santahaminassa sijaitsevassa Maanpuolustuskorkeakoulun juhlasalissa todistettiin arvokasta tunnelmaa ja pukuloistoa, kun yhteensä 104 sotatieteiden maisterikurssin opiskelijaa vastaanotti todistukset ja tunnustukset kurssin suorittamisesta. Vuodesta 2009 lähtien järjestetyltä kurssilta valmistui maistereita nyt viidettä kertaa.

Maanpuolustuskorkeakoulun Maisteriosaston johtajan, eversti Jukka Parvisen mukaan valmistuneet opiskelijat ovat saaneet laadukasta opetusta maanpuolustuksesta ja sotatieteistä.

– Viidennen maisterikurssin päättyminen on etappi, jossa voidaan hyvillä mielin todeta, että olemme saaneet hyviä tuloksia aikaan. Maisterit ovat saaneet tutkinnon, joka antaa kattavat valmiudet seuraaviin tehtäviin, Parvinen kertoo.

Sotatieteiden maisterin tutkinto on ylempi akateeminen korkeakoulututkinto, jonka tavoitteena on muun muassa luoda puolustusvoimille korkean etiikan omaava, yhteiskunnan arvostama ja yhtenäinen upseeristo. Tavoitteisiin pääsyn on kurssin priimuksena valmistuneen yliluutnantti Jussi-Pekka Niemelän mukaan mahdollistanut esimerkiksi Maanpuolustuskorkeakoulun avoin ilmapiiri.

– Maanpuolustuskorkeakoululla on ollut tilaa kriittiselle ajattelulle ja asiantuntijuuden syventymiselle. Opettajia on voinut haastaa, ja opettajat ovat haastaneet opiskelijoita, Niemelä kehuu.

Niemelän laudaturin arvoinen pro gradu -tutkielma käsitteli palkatun henkilöstön valintaa ja rekrytointia kriisinhallintatehtäviin. Itse tutkinto on kokonaisuudessaan koostunut pääasiassa sotatieteellisistä opinnoista, mutta mukaan on mahtunut myös käytännön sotilaskoulutusta. Seuraavaksi Porin prikaatiin suojelun erikoisosastoon siirtyvä Niemelä toteaa valmistumisen tuntuvan hienolta, mutta korostaa sen olevan vain yksi etappi sotilasuran halki jatkuvassa kouluttautumisessa.

–  Tänään tulee maisterin arvo, mutta lopulta mikään ei välttämättä muutu: osaaminen kertyy jatkossakin osaamisen päälle. Esimerkiksi vuosi sitten käsittelimme talonetsinnän perusteita, jotka taas perustuivat aikanaan varusmiespalveluksessa saamiini oppeihin. Kaikki tieto kasautuu, Niemelä analysoi.

Kauppatieteistä kansalliseen turvallisuuteen

Sotatieteiden maisterin tutkinto toteutetaan kolmessa koulutusohjelmassa. Upseerien ja lentoupseerien koulutusohjelmien lisäksi neljä maisteria valmistui viranomaisyhteistyön koulutusohjelmasta. Ohjelman tavoitteena on kouluttaa asiantuntijoita muiden viranomaisten kanssa tehtävää yhteistyötä silmällä pitäen. Tyypillinen opiskelija voi saapua suorittamaan tutkintoa esimerkiksi poliisilta, pelastuslaitokselta tai tullilta.

Sotatieteiden maisteriksi valmistunut, siviilinä Maanpuolustuskorkeakoululla opiskellut Katri Liekkilä päätyi suorittamaan tutkintoa kauppatieteitä opiskellessaan saamiensa kokemusten perusteella.

– Olen kauppatieteiden maisteri, ja olen aikaisemmin lukenut esimerkiksi ryhmäkäyttäytymisestä. Kaikki aiheesta lukemani teoria on ollut sotilasympäristöstä, ja sen takia lähdin suorittamaan tätä tutkintoa, Liekkilä valottaa.

Viranomaisyhteistyön ohjelmasta valmistuvat maisterit opiskelevat pää- ja sivuaineita yhdessä upseerien koulutusohjelmien kanssa. Sotilasammatillisia opintoja ohjelmaan ei kuitenkaan kuulu. Pro gradunsa Liekkilä kirjoitti kansallisesta turvallisuudesta muuttuvassa yhteiskunnassa.

– Opinnot ovat hyvin hyödynnettävissä myös työmaailmassa. Pääsin opintoihin kuuluvan harjoittelun avulla vakitöihin huoltovarmuuskeskukseen. Tutkinto koetaan hyväksi linkiksi siviiliopinnoista sotilaskontekstiin, Liekkilä kertoo.

Mielenkiintoinen yliopisto

Maanpuolustuskorkeakoulu on Liekkilän mukaan omalaatuinen, mutta mielenkiintoinen opiskeluympäristö. Minkä tahansa muun yliopiston tavoin Maanpuolustuskorkeakoulun luennoilla käydään aktiivista ja kriittistäkin keskustelua. Sotilaallisuus tuo toisaalta opiskeluun oman lisämausteensa.

– Ei tästä tarvitse tehdä tavallista yliopistoa, kun ei tämä sellainen ole. Täällä on hyviä ja mielenkiintoisia perinteitä. Esimerkiksi akateeminen vartti kääntyy toisinpäin: opiskelijat ovat järjestyneenä luokassa varttia etukäteen, mikä oli hauska oppia ehkä vähän kantapään kautta, Liekkilä naurahtaa.

Sotatieteiden maisteriksi nyt valmistunut Liekkilä kehuu takana olevien opintojen tarjonneen niin hienoja tuttavuuksia kuin uuden suunnan työurallekin.

– Oma henkilökohtainen tavoite siitä, että saan uuden urapolun auki, on täyttynyt. Lisäksi olen tavannut hienoja upseereita ja tulevaisuuden johtajia – olen erityisen liikuttunut ja otettu siitä, että olen saanut tavata heidät. Valmistujaispäivä on ollut mahtava: kyllä tuntuu hyvältä valmistua, Liekkilä ylistää.