Santeri Väänänen

Sotamuseon maneesin ovet avautuivat ensi kertaa yleisölle yli kahden kuukauden mittaisen tauon jälkeen.

Sotamuseon näyttelyt jälleen avoinna yleisölle Suomenlinnassa

Toni Keränen

Suomenlinnassa sijaitsevan Sotamuseon näyttely Puolustusvoimat – 100 vuotta sodan ja rauhan töissä on avautunut kesäksi yleisön nähtäväksi.

Sotahistorian ystäville on kesäkuusta alkaen jälleen tarjolla kulttuurielämyksiä, kun Sotamuseon maneesi ja Tykistömaneesi avaavat näyttelynsä yleisön ihasteltavaksi. 

Näyttelytiloissa noudatetaan nykyisiä turvallisuuskäytäntöjä ja asiakkaiden sekä henkilökunnan turvallisuuteen on panostettu niin henkilömäärärajoitusten kuin pleksien ja etäisyysrajoitteiden kautta. 

Yhteen näyttelytilaan voidaan ottaa kerrallaan yhteensä 50 ihmistä. Toistaiseksi opastettuja kierroksia museoon ei ole tarjolla, mutta näyttelykokoelmaa voi tutkia omaan tahtiin aukioloaikojen puitteissa.

Sotamuseon näyttelypäällikkö Lauri Haavisto kuvailee avajaistunnelmaa varsin odottavaiseksi.

– Yleensä erityisesti kesäkuu, mutta tietysti myös heinä-elokuu on sitä aikaa, kun meillä on eniten kävijöitä. Nyt koronapandemian aikaan, kun näyttelyt ovat olleet kaksi ja puoli kuukautta kiinni, on se museoille outoa aikaa. Näyttelyt ovat kuitenkin museoiden näkyvin työ, Haavisto kuvailee.

Näyttelyiden ollessa kiinni töitä on tehty uusien näyttelyiden suunnittelun ja kokoelmatyön osalta. Haavisto painottaa, että myös kokoelmatyö on erittäin tärkeää työtä museossa näyttelyiden ohella. 

Sotamuseossa on nähtävillä kattavasti itsenäisen Suomen sotahistoriasta kertovia esineitä, joita vierailijat pääsevät tarkastelemaan kesäkuun alusta lähtien. Kuva: Santeri Väänänen

Tämän kesän tuorein osa näyttelyä on Raatteentiestä tehty pienoismalli, mutta suuremmat muutokset ovat edessä vasta ensi vuonna. 

Haaviston odotukset kesän osalta ovat optimistiset, mutta toistaiseksi vielä arvoitukselliset.

– Toiveena on, että asiakkaita tulee sopivissa määrin. Olemme keskustelleet muiden museoiden kanssa, että kukaan ei oikein pysty ennustamaan miten hyvin suomalaiset tänä kesänä löytävät museoihin. Turisteja tänne ei luonnollisesti ole tulossa ainakaan kovin merkittäviä määriä ja ulkomaalaiset ovat usein muodostaneet puolet kävijämäärästä näissä näyttelyissä, Haavisto pohtii.

Suurin puute Sotamuseon osalta tällä hetkellä on Sukellusvene Vesikon pysyminen suljettuna toistaiseksi. Selkeää tietoa ei ole siitä, saadaanko sukellusvenenäyttelyä avattua tämän kesän aikana ollenkaan rajoituksien vuoksi.

– Toki sitäkin voi ihastella ulkoa päin, onhan se siinäkin mielessä vaikuttava, Haavisto suosittelee.

Haavisto rohkaisee erityisesti sodan ajan Suomen historiasta kiinnostuneita, mutta myös kaikkia kesäaktiviteetteja etsiviä ihmisiä vierailemaan Suomenlinnassa ja Sotamuseossa.

– Täällä on monia Suomen sotahistorian tärkeimpiä esineitä. Näyttelyistä löytyvät esimerkiksi niin Lauri Törnin mitalit, Mauno Koiviston pikakivääri kuin myös Simo Häyhän univormu ja kivääri. Meiltä löytyy paljon esineitä, jotka kertovat myös varusmiespalveluksesta ja ylipäätään Puolustusvoimista itsenäisyyden aikana, Haavisto kehuu. 

– Sotamuseoon kannattaa ehdottomasti tulla katsomaan ja tutustumaan tarinoihin myös tänä kesänä.