Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuva: puolustusvoimat, Lassi Perkiö

Sotamuseon kävijämäärät kasvaneet

Antti Raunio

Sotamuseo kasvatti kävijämääriään vuonna 2015 jopa 12 000 kävijällä. Kävijämäärät ovat kasvaneet jo neljä vuotta peräkkäin.

Museonjohtaja Harri Huusko kertoo kasvun suurimmaksi syyksi Suomenlinnan kohteiden, sukellusvene Vesikon ja sotamuseo Maneesin, korkeat kävijämäärät.

– Pääosa kasvusta tuli Suomenlinnan kohteista. Suomenlinnassa käy vuosittain noin miljoona vierailijaa. Kohteemme ovat mielenkiintoisia ja näkyvyytemme Suomenlinnassa on hyvä, Huusko kertoo kasvaneiden kävijämäärien taustasta.

Sukellusvene Vesikkoa kävi katsomassa jopa yli 40 000 ihmistä. Se on yli puolet Sotamuseon kokonaiskävijämäärästä.

– Vesikko on uniikki kohde, ympäri maailman ei ole kovinkaan montaa sota-ajan sukellusvenettä näytillä. Alus sai myös melko paljon julkisuutta korjausprojektinsa yhteydessä. Uskon senkin vaikuttaneen kiinnostavuuteen, Huusko pohtii.

Toimitiloihin tulossa muutoksia

Vuosi 2015 oli Sotamuseolle Huuskon mukaan työntäyteinen. Museon esineistön laaja perusinvestointi jatkui hyvällä menestyksellä ja museo teki merkittävää kansainvälistä yhteistyötä Puolan ja Unkarin kanssa. Sotamuseon kokoelmissa ollut sodanaikainen lentokone lähetettiin Puolaan näyttelyyn ja unkarilaisten kanssa järjestettiin erikoisnäyttely unkarilaisista vapaaehtoisista talvisodassa. Myös kotimaisten yhteistyömuseoiden kanssa saatiin laadittua sopimukset.

– Lentokone ei saanut Suomessa suurtakaan huomioita, mutta Puolassa se puolestaan otettiin hienosti vastaan, Huusko sanoo.

Kuluneen vuoden polttavin kysymys oli kuitenkin museon toimitila-asia.

– Toimitilamme ovat huonossa tilassa. Asiaa on pohdittu jo vuosikymmen eikä jatkosta ole selvää kuvaa.

Huusko kertoo, että vuodesta 1948 Sotamuseo on toiminut osittain Maurinkadun kiinteistössä, mutta tulevan vuoden lopussa sopimus päättyy.

– Jatko on vielä usvan peitossa. Näyttää siltä, että muutto Maurinkadulta on edessä ja siihen liittyvät selvittelyt ovat nyt käynnissä, Huusko tuumii.

Suosituille luennoille jatkoa

2016 tulee kuluneeksi 60 vuotta suomalaisten ensimmäisestä rauhanturvaoperaatiosta Suezin kanavalla. Myös Sotamuseo kunnioittaa juhlavuotta järjestämällä luentosarjan.

– Koska toimitila-asia on kysymysmerkki, emme pysty järjestämään erikoisnäyttelyä rauhanturvaamisesta kuten kymmenen vuotta sitten. Sen sijasta tuomme aihetta esille pitämällä luentosarjan rauhanturvaamiseen liittyen.

Luentoja tulee olemaan viisi maaliskuusta lähtien. Yleisölle avoimilla luennoilla on puhujina alalla mukana olleita henkilöitä.

– Yleisöluennot ovat olleet suosittuja tapahtumia. Niillä on käynyt parhaimmillaan jopa 200 ihmistä illassa, Huusko taustoittaa.