Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Laura Linna

Kuva kutsuntasalista.

Kutsunnoissa nuoret pääsevät tutustumaan asepalvelukseen ja keskustelemaan asevelvollisuuteen liittyvistä asioista.

Sota Euroopassa nostaa maanpuolustustahtoa ja se näkyi kutsunnoissa

Nella Helenius

Vuonna 2023 järjestettiin toiset kutsunnat Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, ja tälläkin kertaa palvelukseen halusi entistä suurempi osa ikäluokasta. Myös erikoisjoukot kiinnostivat aiempaa enemmän.

Tänä vuonna palvelukseen määrättiin 23 304 henkilöä eli 74,82 prosenttia vuonna 2005 syntyneistä miehistä. Määrä on 0,64 prosenttiyksikköä suurempi kuin viime vuonna. 

– Tänä vuonna palvelukseen määrättyjen prosenttiosuus oli hieman suurempi kuin viime vuonna. Tämä viestiin sitä, että halu päästä suorittamaan varusmiespalvelus on korkealla, Uudenmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Markku Jämsä kertoo. 

Nuoret ovat olleet myös yhä kiinnostuneempia erikoisjoukkojen tehtävistä. Erityisesti laskuvarjo- ja erikoisrajajääkäreiden sekä lentäjien palvelustehtävät ovat kiinnostaneet monia. Jämsä uskoo, että kiinnostus rankempia tehtäviä kohtaan johtuu Suomen turvallisuustilanteen muutoksesta. 

Utin jääkärirykmentistä vahvistetaan kiinnostuksen kasvu laskuvarjojääkärikoulutukseen. Joukko-osaston tiedottaja Pia Enroos kertoo, että hakijoita on tänä vuonna ollut melkein 15 prosenttia viime vuotta enemmän.

– Kutsunnanalaiset suhtautuivat kutsuntatilaisuuksiin todella vakavissaan ja he olivat aikaisempaa valmiimpia laittamaan itseään enemmän likoon, Jämsä toteaa. 

Siviilipalveluksen valitsee yhä alle kaksi sadasta

Siviilipalvelukseen suosio pysyi pienenä reilun puolentoista prosentin osuudella. Siviilipalvelukseen hakeutui tänä vuonna 1,6 prosenttia ikäluokan miehistä ja viime vuonna hakijoita oli noin 1,7 prosenttia.

Sekä terveysperustein vapautettuja että uudelleen kutsunnoissa tarkastettavaksi määrättäviä oli alle kymmenen prosenttia hakijoista. Vapautettuja, eli palveluskelpoisuusluokkaan C määrättyjä, oli noin 8,6 prosenttia ja uudelleen tarkastettavia, eli E-luokkaan määrättyjä, oli noin 9,2 prosenttia. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 8,8 prosenttia ja 9,1 prosenttia.

— E-luokka ja siviilipalvelukseen hakeutumisen on Uudenmaan alueella laskeva trendi, Jämsä kertoo.